Tutkimusryhmämme tavoitteena on edistää eri ikäisten terveyttä ja hyvinvointia. Tutkimus- ja kehittämistyössämme tuotamme näyttöön perustuvaa tietoa akuuteista ja pitkäaikaisista sairauksista kärsivien potilaiden hoitotyön ja ohjauksen sekä uusien interventioiden kehittämiseksi. Tarkastelemme myös ruoan merkitystä hyvinvoinnin osatekijänä ja toteutamme elintapasairauksien ennaltaehkäisyyn ja terveyden edistämiseen liittyviä hankkeita. Toteutamme myös sekä preventiivisen, kuratiivisen että palliatiivisen hoitotyön ja ravitsemushoidon tutkimusta. Kehitämme myös simulaatio-opetusta ja etäohjausta.
Tutkimusryhmän teemat
- Eri ikäisten terveyden, toimintakyvyn, terveellisten elintapojen ja omahoidon edistäminen (mm. pitkäaikaissairaat, eteläpohjalaiset)
- Kansansairauksia sairastavien hoitotyön kehittäminen (sydän- ja verisuonisairaudet, DM, neurologiset sairaudet ym.)
- Hoitotyön ja ruokapalvelualan vetovoiman ja pitovoiman edistäminen
- Simulaatio-opetuksen kehittäminen
- Kaltoinkohtelun tunnistaminen ensihoidossa ja päivystyspoliklinikalla
- Kollegiaalisuus ensihoidossa ja kotihoidossa, päätöksenteko- ja ohjaustaitojen sekä tilannetietoisuuden edistäminen hoitotyössä
- Teknologiset ratkaisut terveysohjauksessa sekä etäohjauksen kehittäminen
- Terveyden lukutaidon edistäminen
- Nuorten mielenterveysongelmien ja niihin liittyvien elämänhallintahaasteiden varhainen tunnistaminen ja niihin puuttuminen
- Erilaisten riippuvuusongelmien tunnistamisen edistäminen (päihteet, huumeet, internet, pelit) ja uusien hoitomenetelmien kehittäminen
- Myönteisen ruokasuhteen kehittäminen
- Ikääntyneiden vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja ehkäisy; tunnistamiseen kehitettyjen mittareiden tunnetuksi tekeminen ja hyödyntäminen
- Omaishoitajuuden tukeminen
- Lasten ja nuorten terveyttä edistävän ohjauksen kehittäminen perheen kokonaisvaltaisen kohtaamisen kautta
Käynnissä olevat hankkeet
- Tulevaisuus maaseudulla, Maaseuturahasto
- KasvisPro Edu – lisää ammatillista osaamista kasvisruoan ja kasviproteiinien käyttöön, Ruokavirasto
- Kasvisruoka ja -proteiinit ruokapalveluissa – KasvisPro-koulutus, Ruokavirasto
- Ruokapalvelun ja kotitalouksien yhteistyö kestävän ruokajärjestelmän ajurina, Tampereen Talouskoulun säätiö
- Tech2Match-hanke
- Sairaanhoitajien pätevöitymistoimintamallien kehittäminen SAILA1 (OKM)
- Sairaanhoitajaksi pätevöityvien osaamispalvelut SAILA2 (JOTPA)
- Nuorten ruoka- ja terveyskäyttäytyminen
- Sosiaalisen median ja digipelaamisen aiheuttamat riippuvuuden eteläpohjalaisilla nuorilla
- Ravitsemusterveyden edistäminen hyvinvointialueilla
- Eteläpohjalaisten terveyttä edistävät elintavat ja terveyskäyttäytyminen
- Kaltoinkohtelun tunnistaminen ensihoidossa ja päivystyspoliklinikalla -tutkimushanke
- Steppi2-hanke
- Ruoka-askel-hanke, (maksullisen palvelutoiminnan yhteistyö), Suomen Akatemia
Päättyneet hankkeet
- Pitkospuut-hanke, ESR
- Terveellisemmiksi reformuloitujen menestys-ruokatuotteiden kehittäminen, Tekes/EAKR (2020 – 2022)
- VeRa- Ruokapalvelualan vetovoiman lisääminen ja työelämäyhteyksien tiivistäminen (2022 – 2023)
- Oivallista Ruokaa -hanke, Ruokavirasto (2020 – 2022)
- Ikääntyneet kotona – toimintakyvyn ja hyvän ravitsemuksen edistäminen. Moniammatillinen ote jo opinnoissa, Tampereen Talouskoulun säätiö (2023 – 2024)
- Taitoja hyvinvointipalveluita tuottaville pk-yrityksille simulaation keinoin, ESR
- STEPPI1-hanke (Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Vaasan sairaanhoitopiiri, SeAMK, Turun yliopisto ym. v. 2016-2020)
- Healthy Kids of Seinäjoki (HKS) -kehitysalusta alueellisena vahvuutena ja yritysten kasvun lähteenä -hanke (2019-2021), Seinäjoen kaupunki, Into Seinäjoki, SeAMK)
- Sote-peda 24/7 (1.3.2018-31.12.2020)
- TERVAS-hanke: Terveelliset valinnat -räätälöidyt syömisen ja liikunnan mallit 2009-2012 (Turun yliopisto, Vaasan yliopisto, SeAMK)
- EVICURES (Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, v. 2014-2016)
- Uusia työhyvinvoinnin ylläpitämisen ja tukemisen malleja Etelä-Pohjanmaalle palveluja järjestävän verkoston yhteistyönä (1.12.2011 – 31.3.2015)
- Potilaan ja saattajan saaman ohjauksen kehittäminen Seinäjoen keskussairaalan päivystyspoliklinikalla (Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, SEAMK, Tampereen yliopisto 2002-201)
- Sairaalan ulkopuolisen ensihoidon laatu ja vaikuttavuus (Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, SEAMK, Tampereen yliopisto 2013-2018)Asiantuntijana puhelinneuvonnassa (Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, SEAMK, Tampereen yliopisto v. 2007-2008)
- Virtuaaliopetuksen kehittäminen (Suomen ammattikorkeakoulujen sosiaali- ja terveysalan yksiköt, v. 2005-2006)
Muuta
Mari Salminen-Tuomaala
- Dosentti, Hoitotiede, Tampereen yliopisto, yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Terveystieteiden yksikkö
- Etelä-Pohjanmaan simulaatio-ohjaajaverkoston vetäjä
- Kansallisen terveysalan verkoston jäsen
- Kansallisen Kliininen asiantuntija YAMK-verkoston jäsen
- Valtakunnallisen STEPPI2-hankkeen ohjausryhmän jäsen
- ESC:n jäsen
Kaija Nissinen
- Joukkoruokailun kansallisen asiantuntijaryhmän jäsen
- Ravitsemusterapeuttien yhdistys koulutuksen suunnittelutyöryhmän jäsen