Tutkimme kestävyyttä ja vastuullisuutta erityisesti alkutuotannon näkökulmasta. Tutkimme myös turvemaiden roolia ruokaketjussa sekä kehitämme kestäviä maankäyttömuotoja. Tutkimusryhmämme tarjoaa yrityksille hyvän yhteistyökumppanin kehittää älykkäitä, kustannustehokkaita ruokaketjun toimintamalleja. Haemme toiminnassa ratkaisuja mm. kiertotalouden liiketoimintamalleista. Tutkimusryhmässämme on yli 20 asiantuntijaa ja kokonaishankebudjetti on noin 4 miljoonaa euroa.
Tutkimusryhmän teemat
- Resurssitehokkuus ja tuottavuus
- esim. Kiertotalous, uusiutuva energia, ravinteiden kierrätys, kannattavuus
- Ruoantuotantomenetelmien ympäristöjalanjälki ja kestävät ruokavalinnat
- esim. hiilineutraalit tuotantomenetelmät ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen, vesiensuojelu, luonnon monimuotoisuus, ruokahävikki
- Maaperä ja maankäyttö
- esim. terve maaperä, hiilensidonta, turvemaat
- Älykäs ruoantuotanto
- esim. älydigi, agroteknologia, datan tehokas hyödyntäminen
Käynnissä olevat hankkeet
Resurssitehokkuus ja tuottavuus
- Kustannusten hallinnalla kannattavuutta maidontuotantoon
- Osaava farmari- Jatkuvan oppimisen malli maatalousyrittäjille
Ruoantuotantomenetelmien ympäristöjalanjälki ja kestävät ruokavalinnat
- Kestävä ja vastuullinen ruokaprovinssi
- Vetytalouden mahdollisuudet ruokaketjussa -selvityshanke (VEP)
Maaperä ja maankäyttö
- ArvoHiili
- SuoPaikka: Suonpohjien paikkatietopohjainen jälkikäytön suunnittelu ja pilotointi
- KOMIO: Maankäyttösektorin ilmasto-osaamisen koulutusyhteistyö
- Maaneuvos – Maan kasvukunnon täydennyskoulutus nykyisille ja tuleville kasvintuotannon osaajille
- Metsät turvemailla – ratkaisuja sekä päästöjen hillintään että nettonieluun (TURNEE)
- TUKKA: Turvemaiden kestävän käytön osaamisklusterin aktivointi- ja koordinaatiohanke
- TUPSU -Turvetuotantoalueiden palauttaminen suometsäksi
- KEMMO – Kestävän maankäytön ja metsätalouden koulutuksen ja opetuksen kehittäminen Etelä- ja Leski-Pohjanmaalla
Älykäs ruoantuotanto
- Akuutti Agrotekno
- COMMECT Bridging the digital divide and addressing the need of Rural Communities with Cost-effective and Environmental-Friendly Connectivity Solutions
- DigiBiogasHubs – Digitaaliset alustat joustavan ja skaalautuvan biokaasutoiminnan mahdollistajina
- HÄMY -Huomisen älykäs maatilayritys
Päättyneet hankkeet
- Euroopasta EP:lle – kansainvälisistä hankkeista konkretiaa ilmastokestävään ruoantuotantoon
- Hevosalan uudet liiketoimintamahdollisuudet green caren ja hyvinvoinnin kautta
- YDIRE – Yritystenvälisen yhteistyön ja digitalisaation avulla kohti resilienssiä lyhyissä elintarvikeketjuissa
- SUVI Liiketoimintaa luonnosta
- TIME: Tulevaisuuden ilmastoviisas maataloustuotanto Etelä-Pohjanmaalla
- Vertikaalinen viljely ruokatuotannossa
- Suonpohjien hiilineutraali uusiokäyttö: edellytykset ja toimenpiteet –hanke (UusiSuo)
- Ilmastosoturit
- Kuiviketurpeen korvaajat broilerituotannossa
- IKE- Ilmastokestävä elintarvikeprosessit
- EIP Tuorehakekonsepti maatilamittakaavassa
- Digifarmi
- HYBE – Hajautetun energiantuotannon hybridiratkaisut Etelä-Pohjanmaan maaseudulla
- Makuja maakunnan metsistä
- MuoviSampo-sovellus: Digitaalinen materiaaliputki kiertotalouden toimijoille
- Ruokahävikin vähentäminen julkisissa suurkeittiöissä (Wasteless)
- Ruokaprovinssistrategia 2030
- Ruokasektorin alueellisen ilmastotiekartan laatiminen Etelä-Pohjanmaalle
- Tulevaisuuden maanviljelijät
- VISU maatilan energiahanke Suomi-Viro
Muuta
- Tutkimusryhmän toiminnassa on mukana yrittäjien muodostama advisory board. Advisory boardin tehtävänä on luoda alan vaikuttavampaa TKI-toimintaa Etelä-Pohjanmaalle. Ryhmässä on mukana seuraavat henkilöt ja organisaatiot:
- Teija Paavola (Atria)
- Mervi Seppänen (Yara)
- Tuuli Hakala (Valio)
- Tapio Lahti (Lantmännen)
- Oskari Vuorenmaa (broilertuottaja)
- Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston, Arenen, Kestävän kehityksen työryhmän jäsen (Kari Laasasenaho)