Teemme soveltavaa tutkimusta kestävästä ja vastuullisesta ruoantuotannosta, erityisesti alkutuotannon näkökulmasta. Tutkimme myös turvemaiden roolia ruokaketjussa ja kehitämme kestäviä maankäyttömuotoja. Keskitymme poikkitieteelliseen kestävyystutkimukseen, joka yhdistää tieteellistä ja soveltavaa tietoa kestävän kehityksen muutosten ymmärtämiseksi ja edistämiseksi maaseudulla.
Tutkimusryhmämme tarjoaa yrityksille erinomaisen yhteistyökumppanin kehittää älykkäitä ja kustannustehokkaita ruokaketjun toimintamalleja. Haemme ratkaisuja muun muassa kiertotalouden liiketoimintamalleista. Ryhmässämme on yli 20 asiantuntijaa, ja kokonaishankebudjettimme on noin 4 miljoonaa euroa.
Tutkimusryhmän teemat
- Resurssitehokkuus ja tuottavuus
- esim. Kiertotalous, uusiutuva energia, ravinteiden kierrätys, kannattavuus
- Ruoantuotantomenetelmien ympäristöjalanjälki ja kestävät ruokavalinnat
- esim. hiilineutraalit tuotantomenetelmät ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen, vesiensuojelu, luonnon monimuotoisuus, ruokahävikki
- Maaperä ja maankäyttö
- esim. terve maaperä, hiilensidonta, turvemaat
- Älykäs ruoantuotanto
- esim. älydigi, agroteknologia, datan tehokas hyödyntäminen
Käynnissä olevat hankkeet
Resurssitehokkuus ja tuottavuus
- HOKE – Hiilineutraalit, oikeudenmukaiset ja kokonaiskestävät energiayhteisöt Etelä-Pohjanmaalla
- EIP-CHP – Energiaälykäs eteläpohjalainen maatila
Ruoantuotantomenetelmien ympäristöjalanjälki ja kestävät ruokavalinnat
- Kestävä ja vastuullinen ruokaprovinssi
- Vetytalouden mahdollisuudet ruokaketjussa -selvityshanke (VEP)
- TIRE – Tulevaisuuden ilmastoviisas ruokajärjestelmä Etelä-Pohjanmaalla
- Farmituuli
Maaperä ja maankäyttö
- AurinkoSuo
- ArvoHiili
- SuoPaikka: Suonpohjien paikkatietopohjainen jälkikäytön suunnittelu ja pilotointi
- TUKKA: Turvemaiden kestävän käytön osaamisklusterin aktivointi- ja koordinaatiohanke
- TUPSU -Turvetuotantoalueiden palauttaminen suometsäksi
- Turvevapaa ruokaketju
Älykäs ruoantuotanto
- Akuutti Agrotekno
- COMMECT Bridging the digital divide and addressing the need of Rural Communities with Cost-effective and Environmental-Friendly Connectivity Solutions
- DigiBiogasHubs – Digitaaliset alustat joustavan ja skaalautuvan biokaasutoiminnan mahdollistajina
- HÄMY -Huomisen älykäs maatilayritys
- EIP-CHP – Energiaälykäs eteläpohjalainen maatila
Päättyneet hankkeet
- Kustannusten hallinnalla kannattavuutta maidontuotantoon
- Osaava farmari
- Metsät turvemailla – ratkaisuja sekä päästöjen hillintään että nettonieluun (TURNEE)
- Maaneuvos – Maan kasvukunnon täydennyskoulutus nykyisille ja tuleville kasvintuotannon osaajille
- KOMIO: Maankäyttösektorin ilmasto-osaamisen koulutusyhteistyö
- Euroopasta EP:lle – kansainvälisistä hankkeista konkretiaa ilmastokestävään ruoantuotantoon
- Hevosalan uudet liiketoimintamahdollisuudet green caren ja hyvinvoinnin kautta
- YDIRE – Yritystenvälisen yhteistyön ja digitalisaation avulla kohti resilienssiä lyhyissä elintarvikeketjuissa
- SUVI Liiketoimintaa luonnosta
- TIME: Tulevaisuuden ilmastoviisas maataloustuotanto Etelä-Pohjanmaalla
- Vertikaalinen viljely ruokatuotannossa
- Suonpohjien hiilineutraali uusiokäyttö: edellytykset ja toimenpiteet –hanke (UusiSuo)
- Ilmastosoturit
- Kuiviketurpeen korvaajat broilerituotannossa
- IKE- Ilmastokestävä elintarvikeprosessit
- EIP Tuorehakekonsepti maatilamittakaavassa
- Digifarmi
- HYBE – Hajautetun energiantuotannon hybridiratkaisut Etelä-Pohjanmaan maaseudulla
- Makuja maakunnan metsistä
- MuoviSampo-sovellus: Digitaalinen materiaaliputki kiertotalouden toimijoille
- Ruokahävikin vähentäminen julkisissa suurkeittiöissä (Wasteless)
- Ruokaprovinssistrategia 2030
- Ruokasektorin alueellisen ilmastotiekartan laatiminen Etelä-Pohjanmaalle
- Tulevaisuuden maanviljelijät
- VISU maatilan energiahanke Suomi-Viro
Muuta
Tutkimusryhmän toiminnassa on mukana yrittäjien muodostama advisory board. Advisory boardin tehtävänä on luoda alan vaikuttavampaa TKI-toimintaa Etelä-Pohjanmaalle.
Ryhmässä on mukana seuraavat henkilöt ja organisaatiot:
-
- Teija Paavola (Atria)
- Mervi Seppänen (Yara)
- Tuuli Hakala (Valio)
- Tapio Lahti (Lantmännen)
- Oskari Vuorenmaa (broilertuottaja)
Tutkimusryhmän jäsenet vaikuttavat aktiivisesti mm. seuraavissa verkostoissa: AgriHubi, KERRU-verkosto, Ruokaprovinssin johtajafoorumi, Turvemaiden kestävän käytön osaamisklusteri, ERIAFF (The Network of European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry), BotH2nia
Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston, Arenen, Kestävän kehityksen työryhmän jäsen (Kari Laasasenaho)