Kilpailun tiedot

FOOD BUSINESS CHALLENGE 2025

Food Business Challenge -ideakilpailussa etsitään ruoka-alalle uusia ideoita ja liiketoimintaa kaikille ruokaketjun osa-alueille. Kilpailussa on kaksi sarjaa:

  • Inspiraatiosta ideaksi, jossa haetaan korkealentoisuutta ja rohkeaa muutosta
  • Ideasta toteutukseen, jossa painottuvat liiketoimintamahdollisuudet ja toteutettavuus.

Kilpailussa on finalisteille rahapalkinnot.

Food Business Challenge -kilpailuun ovat tervetulleita osallistumaan kaikki opiskelijat tutkintoalasta riippumatta.

Osallistumisaikaa 31.3.2025 klo 16 saakka. Alla osallistumisohjeet ja säännöt.

Kilpailun tarkoitus

Food Business Challenge -kilpailun tavoitteena on edistää ja nostaa esille uusia ideoita ja uutta liiketoimintaa ruoka-alalle. Kilpailussa huomioidaan koko ruokasektori alkutuotannosta aina kuluttajien lautaselle asti. Kilpailu on suunnattu suomalaisissa korkeakouluissa (AMK ja yliopistot) opiskeleville perustutkinto- ja jatko-opiskelijoille. Kilpailuun voi osallistua yksin tai 2–3 hengen tiiminä, suomeksi tai englanniksi. Kilpailun kattoteemana on kestävät ruokaratkaisut. Vuonna 2025 toivotaan ideoita erityisesti aiheesta kestävä ravitsemus. Kuitenkin kaikki ideat ovat tervetulleita!

Kilpailuaika ja osallistuminen

2.1.2025 Kilpailuinfo julkistetaan – ideointi alkuun. Myös ilmoittautuminen kurssille aukeaa *

2.1.2025 Food Business Challenge -verkkototeutus alkaa *

2.1.–31.3.2025 Kilpailuun rekisteröityminen *

31.3.2025 klo 16: Viimeinen kilpailutöiden palautuspäivä! Kilpailun ensimmäinen vaihe sulkeutuu klo 16.00.

15.4.2025 Kilpailun finalistit julkistetaan

13.5.2025 Food Business Challenge -ideakilpailun finaali Lakeus kokkaa -messuilla Seinäjoella.

 

*Kilpailuun rekisteröityminen tapahtuu Seinäjoen ammattikorkeakoulun FBC – Food Business Challenge -verkkototutuksen kautta. SeAMKin ulkopuoliset opiskelijat löytävät kurssin oman koulun Pepin RIPA-palvelun kautta, (FBC – Food Business Challenge, 8B00DS94-3003). SeAMKin opiskelijat ilmoittautuvat kurssille SeAMKin Pepin kautta. Toteutuksen laajuus 2 op ja finaaliin edenneet saavat yhteensä 3 op. Kurssilta saa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia idean kehittämiseen ja ideakuvaus muotoutuu pienempien osatehtävien kautta.

 

Kilpailuun osallistutaan palauttamalla maksimissaan viiden (5) sivun mittainen ideakuvaus pdf-muodossa. Ideakuvaus sisältää lyhyen tiivistelmän ideasta (max. 600 merkkiä). Kilpailutyössä ei tarvitse käyttää oppilaitosten harjoitustyöpohjaa tms. formaattia, vaan muoto on vapaa. Ideakuvauksen lisäksi voi lähettää pitchaus-videon. Video ei ole pakollinen, mutta auttaa esittämään idean edustavasti ja kiinnostavasti tuomaristolle, joten niihin kannustetaan. Videon pituus saa olla maksimissaan 1 minuutti. Ideakuvaukset ja jaetut videolinkit palautetaan ensisijaisesti Moodle-toteutuksella, 31.3.2025 klo 16.00 mennessä.

 

Ideakuvaukseen odotetaan tietoa:

  • Idean ainutlaatuisuudesta ja sen tuomasta lisäarvosta
  • Markkinoilla olevasta mahdollisuudesta tai tarpeesta
  • Kohdemarkkinoista, asiakkaista
  • Itse ideasta eli palvelusta tai tuotteesta
  • Liiketaloudellisesta näkökulmasta ja riskeistä
  • Idean toteuttamiseen tarvittavasta osaamisesta ja ulkopuolisesta asiantuntija-avusta
  • Toteutussuunnitelmasta
  • Vastuullisuudesta, miten kestävän kehityksen näkökulma on huomioitu

 

Ideakuvauksessa täytyy olla mukana siihen osallistuneiden opiskelijoiden nimet, oppilaitokset sekä yhteystiedot (sähköposti ja puhelinnumero). Kuvatkaa myös mahdolliset ideaa avustaneet henkilöt ja organisaatiot.

Määräajan jälkeen jätettyjä ideoita ei huomioida. Idean perille saapuminen on osallistujan vastuulla. Vastaanotetut ideat kuitataan palauttajalle.

Ensimmäiseen vaiheeseen osallistuneista ideoista tuomaristo valitsee kummastakin sarjasta kolme eniten pisteitä saanutta ideaa kilpailun finaalivaiheeseen.

 

Kilpailuideoiden arviointikriteerit

Kilpailuideoita arvioidaan seuraavilla kriteereillä (asteikolla 1–5):

 

Innovatiivisuus / uutuusarvo / lisäarvo

Kilpailuidea tuo uudenlaisia käytäntöjä / näkökulmia innovatiivisena tuotteena, palveluna tai ratkaisuna ruokasektorille

Kestävät ruokaratkaisut

Kilpailuidea huomioi kestävän kehityksen periaatteita ja mahdollisuuksia ideaan soveltuvilla tavoilla (vastuullisuus, eettisyys, jäljitettävyys, ruokaturvallisuus, ilmastokestävyys jne.)

Asiakaslähtöisyys

Kilpailuidea vastaa kuluttajan / asiakkaan / yrityssektorin tarpeeseen

Toteutettavuus

Kilpailuidealla on työssä kuvattuja liiketoimintamahdollisuuksia ja idea on toteutettavissa joko osallistujan/tiimin omalla osaamisella tai tiimin lisäksi ulkopuolisella, ideassa kuvatulla osaamisella. Toteutettavuus on huomioitu/suunniteltu työssä.

 

Inspiraatiosta ideaksi -sarjassa innovatiivisuuspisteet ovat painoarvolla 2.

Ideasta toteutukseen -sarjassa toteutettavuuspisteet ovat painoarvolla 2.

 

Kilpailun palkinnot

Molemmissa sarjoissa rahapalkinnot, joiden suuruus ilmoitetaan myöhemmin vuoden 2025 alkupuolella.

Palkintoraha on sen saajalle veronalaista tuloa. Jos kisaan osallistuu tiiminä, tiimin voittama palkintoraha jaetaan tiimin jäsenten kesken.

 

Tuomaristo

Kilpailun tuomaristo edustaa ruokasektorin asiantuntijaorganisaatioita ja yritysmaailmaa. Heillä on laaja ja monipuolinen osaaminen sekä ruokasektorista että yrittäjyydestä.

Tuomaristo arvioi kilpailuun osallistuneet ideat edellä mainitun kriteeristön mukaisesti. Kummankin sarjan kolme parhaat pisteet saanutta ideaa pääsevät finaaliin. Finaalivaiheessa finalistit esittelevät ideansa tuomaristolle, joka antaa palautteensa, valitsee kilpailun voittajat molemmista sarjoista ja julkistaa tulokset finaalitapahtumassa.

Tuomaristolla on oikeus päättää rahapalkinnon jaosta toisin kuin ennalta on mainittu tai jättää palkinto osittain tai kokonaan jakamatta, mikäli se katsoo, etteivät esitetyt ideat täytä kilpailulle asetettuja tavoitteita.

 

Järjestäjän oikeudet ja velvollisuudet

Kilpailun järjestäjän vastuu millä tahansa perusteella kaikkia osallistuvia kohtaan yhteensä ei voi ylittää näissä virallisissa säännöissä mainitun tuen ja palkinnon määrää ja arvoa. Kilpailun osallistujat vapauttavat kilpailun järjestäjän kaikesta vastuusta, joka voi aiheutua tai väitetään aiheutuneen osallistumisesta tähän kilpailuun, pilotoinnista, palkinnon lunastamisesta tai sen käyttämisestä. Kilpailun järjestäjällä on oikeus keskeyttää kilpailu liian pienen osallistujamäärän vuoksi ja jättää tällöin myös palkinto jakamatta. Tuomaristolla on oikeus siirtää ideakuvaus toiseen sarjaan, jos tumaristo totetaa sen sopivan paremmin siihen.

 

Osallistujien oikeudet ja velvollisuudet

Tekijänoikeudet ja muut immateriaalioikeudet kilpailuehdotuksiin säilyvät osallistujilla. Osallistuja vakuuttaa omistavansa oikeudet idean, tuotteen tai palvelun toteuttamiseen, eikä riko ehdotuksellaan kolmannen osapuolen oikeuksia. Kilpailun järjestäjät varaavat itselleen oikeuden julkaista kilpailuesityksistä materiaalia ilman muuta korvausta. Mikäli ehdotukset sisältävät keksintöjä tai liikesalaisuuksia, voidaan ehdotukseen sisältyvät yksittäiset ehdot osallistujan esityksestä julistaa salaiseksi. Kilpailuun osallistuvan liikeidean pitää kuitenkin yleisellä tasolla kuvattuna olla julkinen. Osallistujan on selkeästi kirjallisesti merkittävä salaisena pidettävä tieto salaiseksi sekä ilmoitettava salassapidon perusteet.

 

Kilpailun järjestäjä

Food Business Challenge -kilpailun järjestää Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa. Kilpailukonsepti on luotu osana AB Seinäjoki -hanketta, jossa on kehitetty erilaisia toimintamalleja ruoka-alan innovaatioyhteisön kehittämiseksi. Hanke on saanut rahoituksensa Pirkanmaan liitosta, Euroopan aluekehitysrahastosta ja Seinäjoen kaupungilta. Konseptia ovat olleet kehittämässä SeAMK, Seinäjoen yliopistokeskus, Into Seinäjoki sekä Luonnonvarakeskus. Vuonna 2024 kilpailua rahoittivat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Seinäjoen kaupunkiekosysteemi sopimus ja Seinäjoen Ammattikorkeakoulu.

 

Säännöt koskevat kaikkia osallistujia. Osallistumalla kilpailuun osanottajat sitoutuvat noudattamaan tätä kilpailuohjelmaa ja kilpailun järjestäjän päätöksiä. Kilpailun järjestäjä pidättää itsellään oikeuden muutoksiin.

 

Lisätietoa

Järjestäjä informoi kilpailun etenemisestä SeAMK Ruoka facebook- ja instagram-profiileissa, sekä SeAMK facebook- ja ja instagram-profiileissa. Finaaliin edenneille ilmoitetaan sähköpostitse.

 

Kilpailua koskevat kysymykset sähköpostitse: fbc@seamk.fi

 

Lisätiedot:

Lotta Haapala | lotta.haapala@seamk.fi | +358408302034