Kilpailun tiedot

Food Business Challenge -kilpailuun osallistutaan palauttamalla maksimissaan viiden (5) sivun mittainen ideakuvaus pdf-muodossa. Ideakuvaus sisältää lyhyen tiivistelmän ideasta (max. 600 merkkiä). Kilpailutyössä ei tarvitse käyttää oppilaitosten harjoitustyöpohjaa tms. formaattia, vaan muoto on vapaa. Ideakuvauksen lisäksi voi lähettää pitchaus-videon. Video ei ole pakollinen, mutta auttaa esittämään idean edustavasti ja kiinnostavasti tuomaristolle, joten niihin kannustetaan. Videon pituus saa olla maksimissaan 1 minuutti. Ideakuvaukset ja jaetut videolinkit palautetaan ensisijaisesti Moodle-kurssilla, 31.3.2024 klo 16.00 mennessä.

Ideakuvaukseen odotetaan tietoa:

  • Idean ainutlaatuisuudesta ja sen tuomasta lisäarvosta
  • Markkinoilla olevasta mahdollisuudesta tai tarpeesta
  • Kohdemarkkinoista, asiakkaista
  • Itse ideasta eli palvelusta tai tuotteesta
  • Liiketaloudellisesta näkökulmasta ja riskeistä
  • Idean toteuttamiseen tarvittavasta osaamisesta ja ulkopuolisesta asiantuntija-avusta
  • Toteutussuunnitelmasta
  • Vastuullisuudesta, miten kestävän kehityksen näkökulma on huomioitu

Ideakuvauksessa täytyy olla mukana siihen osallistuneiden opiskelijoiden nimet, oppilaitokset sekä yhteystiedot (sähköposti ja puhelinnumero). Kuvatkaa myös mahdolliset ideaa avustaneet henkilöt ja organisaatiot.

Määräajan jälkeen jätettyjä ideoita ei huomioida. Idean perille saapuminen on osallistujan vastuulla. Vastaanotetut ideat kuitataan palauttajalle.

Ensimmäiseen vaiheeseen osallistuneista ideoista tuomaristo valitsee kummastakin sarjasta kolme eniten pisteitä saanutta ideaa kilpailun finaalivaiheeseen.

 

Kilpailuideoiden arviointikriteerit

Kilpailuideoita arvioidaan seuraavilla kriteereillä (asteikolla 1–5):

Innovatiivisuus / uutuusarvo / lisäarvo

  • Kilpailuidea tuo uudenlaisia käytäntöjä / näkökulmia innovatiivisena tuotteena, palveluna tai ratkaisuna ruokasektorille

Kestävät ruokaratkaisut

  • Kilpailuidea huomioi kestävän kehityksen periaatteita ja mahdollisuuksia ideaan soveltuvilla tavoilla (vastuullisuus, eettisyys, jäljitettävyys, ruokaturvallisuus, ilmastokestävyys jne.)

Asiakaslähtöisyys

  • Kilpailuidea vastaa kuluttajan / asiakkaan / yrityssektorin tarpeeseen

Toteutettavuus

  • Kilpailuidealla on työssä kuvattuja liiketoimintamahdollisuuksia ja idea on toteutettavissa joko osallistujan/tiimin omalla osaamisella tai tiimin lisäksi ulkopuolisella, ideassa kuvatulla osaamisella. Toteutettavuus on huomioitu/suunniteltu työssä.

 

Ideasarjassa innovatiivisuuspisteet ovat painoarvolla 2.

Startup-sarjassa toteutettavuuspisteet ovat painoarvolla 2.

 

Kilpailun palkinnot

Molemmissa sarjoissa rahapalkinnot ovat:

  • Sarjan voittaja: 500 €
  • 2.sija: 300 €
  • 3.sija: 150 €

Palkintoraha on sen saajalle veronalaista tuloa. Jos kisaan osallistuu tiiminä, tiimin voittama palkintoraha jaetaan tiimin jäsenten kesken.

 

Tuomaristo

Kilpailun tuomaristo edustaa ruokasektorin asiantuntijaorganisaatioita ja yritysmaailmaa. Heillä on laaja ja monipuolinen osaaminen sekä ruokasektorista että yrittäjyydestä.

Tuomaristo arvioi kilpailuun osallistuneet ideat edellä mainitun kriteeristön mukaisesti. Kummankin sarjan kolme parhaat pisteet saanutta ideaa pääsevät finaaliin. Finaalivaiheessa finalistit esittelevät ideansa tuomaristolle, joka antaa palautteensa, valitsee kilpailun voittajat molemmista sarjoista ja julkistaa tulokset finaalitapahtumassa.

Tuomaristolla on oikeus päättää rahapalkinnon jaosta toisin kuin ennalta on mainittu tai jättää palkinto osittain tai kokonaan jakamatta, mikäli se katsoo, etteivät esitetyt ideat täytä kilpailulle asetettuja tavoitteita.

 

Järjestäjän oikeudet ja velvollisuudet

Kilpailun järjestäjän vastuu millä tahansa perusteella kaikkia osallistuvia kohtaan yhteensä ei voi ylittää näissä virallisissa säännöissä mainitun tuen ja palkinnon määrää ja arvoa. Kilpailun osallistujat vapauttavat kilpailun järjestäjän kaikesta vastuusta, joka voi aiheutua tai väitetään aiheutuneen osallistumisesta tähän kilpailuun, pilotoinnista, palkinnon lunastamisesta tai sen käyttämisestä. Kilpailun järjestäjällä on oikeus keskeyttää kilpailu liian pienen osallistujamäärän vuoksi ja jättää tällöin myös palkinto jakamatta.

 

Osallistujien oikeudet ja velvollisuudet

Tekijänoikeudet ja muut immateriaalioikeudet kilpailuehdotuksiin säilyvät osallistujilla. Osallistuja vakuuttaa omistavansa oikeudet idean, tuotteen tai palvelun toteuttamiseen, eikä riko ehdotuksellaan kolmannen osapuolen oikeuksia. Kilpailun järjestäjät varaavat itselleen oikeuden julkaista kilpailuesityksistä materiaalia ilman muuta korvausta. Mikäli ehdotukset sisältävät keksintöjä tai liikesalaisuuksia, voidaan ehdotukseen sisältyvät yksittäiset ehdot osallistujan esityksestä julistaa salaiseksi. Kilpailuun osallistuvan liikeidean pitää kuitenkin yleisellä tasolla kuvattuna olla julkinen. Osallistujan on selkeästi kirjallisesti merkittävä salaisena pidettävä tieto salaiseksi sekä ilmoitettava salassapidon perusteet.

 

Kilpailun järjestäjä

Food Business Challenge -kilpailun järjestää Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa. Kilpailukonsepti on luotu osana AB Seinäjoki -hanketta, jossa on kehitetty erilaisia toimintamalleja ruoka-alan innovaatioyhteisön kehittämiseksi. Hanke on saanut rahoituksensa Pirkanmaan liitosta, Euroopan aluekehitysrahastosta ja Seinäjoen kaupungilta. Konseptia ovat olleet kehittämässä SeAMK, Seinäjoen yliopistokeskus, Into Seinäjoki sekä Luonnonvarakeskus. Vuoden 2024 kilpailua rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Seinäjoen kaupungin ekosysteemisopimus ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

 

Säännöt koskevat kaikkia osallistujia. Osallistumalla kilpailuun osanottajat sitoutuvat noudattamaan tätä kilpailuohjelmaa ja kilpailun järjestäjän päätöksiä. Kilpailun järjestäjä pidättää itsellään oikeuden muutoksiin.

 

Lisätietoa

Järjestäjä informoi kilpailun etenemisestä Food Business Challengen Facebook ja Instagram -profiileissa. Finaaliin edenneille ilmoitetaan sähköpostitse.

Kilpailua koskevat kysymykset sähköpostitse: fbc@seamk.fi

 

Lisätiedot:

Lotta Haapala | lotta.haapala@seamk.fi | +358408302034

Sanni Nikumatti | sanni.nikumatti@seamk.fi | +358408304014