Terve Afrikka -verkoston lähes 30-vuotinen toiminta ja tulevaisuuden näkymät julkaistu kirjana

Toimituskuntaa kuvassa: Kirjan ovat toimittaneet Ilmo Anttila, Helli Kitinoja, Merja Seppälä, Anitta Juntunen, Helinä Mesiäislehto-Soukka, Tiina Ojanperä, Kaisa Seppälä.

Kirjan julkistamista juhlistettiin SeAMKin kampuksella Terve Afrikka -seminaarin merkeissä. Seminaarin avasi rehtori Jaakko Hallila viitaten puheessaan muun muassa Euroopan Unionin Afrikka strategiaan sekä Suomen kansalliseen Afrikka strategiaan. Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä ulkoministeriön edustajana oli eteläisen Afrikan TFK-asiantuntija Iina Soiri ja Opetushallituksen edustajana ohjelmajohtaja Kaija Pajala. Afrikan yhteistyökumppanit Keniasta ja Ugandasta korostivat puheenvuoroissaan pitkäaikaisen yhteistyön ja kumppanuuden merkitystä muun muassa koulutuksen kehittämiselle.

Kenialaisen Maseno Universityn edustajina olivat tohtori Agatha C. Onyango ja dekaani Linda Mogambi. Ugandalaisesta International Clarke Universitysta seminaariin osallistuivat rehtori Rose Clarke Nanyonga, opintoasiainpäällikkö Evelyn Ayot sekä dekaani Agnes Agwang. Elisabet Kivimäki Into Seinäjoen kansainvälisen yhteistyön edustajana kertoi puolestaan monialaisen ja moniorgaisatorisen yhteistyön tärkeydestä, kokonaisratkaisuihin tähtäävästä kumppanuusyhteistyöstä ja Afrikan mahdollisuuksista. Kirjan julkistustilaisuuteen ja seminaariin osallistui Suomesta ja Ugandasta myös useita henkilöitä, jotka ovat 1990-luvun alussa olleet perustamassa Terve Afrikka -verkostoa. Etäyhteydellä olivat mukana myös alkuvaiheen ugandalaiset avainhenkilöt, terveydenhoitajakoulun rehtori Christine H. Alura ja terveyskasvattaja Catherine Othieno. Seminaarin alussa nähtiin myös Christine H. Aluran tekemä informatiivinen videotervehdys.

Kirjan nimi kuvastaa verkoston toiminnan keskiössä olleita globaalia vastuuta ja kumppanuutta. Koko Terve Afrikka -verkosto on ollut mukana kirjan suunnittelussa, varsinaisen toimituskunnan jäsenet tulevat neljästä ammattikorkeakoulusta. Artikkelien kirjoittajat ovat opettajia, hallintohenkilöstön edustajia ja opiskelijoita Suomesta ja Afrikasta. Kirjassa on myös artikkelit Suomen opetushallituksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä ulkoministeriön edustajilta.

Health Africa Network as Promoter of Global Responsibility and Partnerships: Establishing and Maintaining Active Long-term Cooperation Between Finnish and African Higher Education Institutions

Ilmo Anttila, Helli Kitinoja, Merja Seppälä, Anitta Juntunen, Helinä Mesiäislehto-Soukka, Tiina Ojanperä, Kaisa Seppälä (toim.)

 Kirja löytyy myös sähköisessä muodossa osoitteesta: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022060643512

 Ensimmäiset yhteydet Ugandaan syntyivät jo vuonna 1994. Varsinainen Terve Afrikka -verkosto perustettiin vuonna 1996. Verkostoon kuuluu kahdeksan ammattikorkeakoulua Suomesta sekä yliopistot Ugandasta ja Keniasta. Verkoston taustalla toimii myös vuonna 1999 perustettu yhdistys Terve Afrikka Kehitysyhteistyö ry. (HADCO).

Verkostolla on toimintavuosiensa aikana ollut toistakymmentä ministeriöiden ja Euroopan Unionin rahoittamaa hanketta, joiden kautta on kehitetty muun muassa kylien terveyspalveluja Ugandassa, kouluruokailua, kouluterveydenhoitajan toimenkuvaa, opetussuunnitelmia ja etäopetusta. Opiskelijoiden ja henkilökunnan osaaminen niin Suomessa kuin Afrikassakin on lisääntynyt lukuisten intensiivikurssien, opinnäytetöiden ja tutkimusyhteistyön sekä liikkuvuuden kautta. Yhteensä noin 1000 opiskelijaa ja 200 henkilöstön edustajaa on osallistunut kansainväliseen vaihtoon Ugandassa, Keniassa ja Suomessa ja lisäksi lähes 400 opiskelijaa ja opettajaa on osallistunut Keniassa ja Ugandassa pidetyille intensiivikursseille.