Muistisairauksiin liittyvä koulutuspäivä: "Minä päätän ja haluan osallistua, osaathan tukea minua!”

#

Yhä useammat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset esimerkiksi asiakasohjauksen, terveyden edistämisen, hoivan, kuntoutuksen ja sosiaaliohjauksen parista, kohtaavat henkilöitä, joilla on tiedon käsittelyn ja muistin haasteita tai todettu muistisairaus. Työsi ja ohjaamisesi laatu ja tuloksellisuus kohenevat, kun osaat kohdata asiakkaan yksilöllisesti kommunikaation, vuorovaikutuksen ja tunteiden ilmaisun haasteista huolimatta.

Koulutuksen tarkoituksena on myös lisätä ymmärrystä asiakkaan itsemääräämisoikeuden tukemisesta, oikeudellisesta ennakoinnista ja vaikeiden asioiden puheeksi ottamisesta.  Myös esihenkilötyötä tekevät tarvitsevat laajaa ymmärrystä näistä asioista.

AIKA: keskiviikkona 23.10.2024 klo 10-16

PAIKKA: Seinäjoen ammattikorkeakoulun kampuksella Frami F -rakennuksessa, auditoriossa F128 (Kampusranta 11, Seinäjoki)

Ohjelma

klo 10.00-10.15          Tervetuliaissanat ja seminaarin avaus, muistisairauksista alustaa ja hyvinvointialueen terveiset tuo Pauliina Pippola, ylilääkäri, lähiterveyspalvelujen palvelualuejohtaja, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Klo 10.15-11.45         Ikääntyneen asiakkaan kyky päättää – miten arvioida ja miten toimia kyvyn heikennyttyä?, Henna Nikumaa, vanhuusoikeuden tutkija, Itä-Suomen yliopisto, Hyvinvointioikeuden keskus

Klo 11.45-12.45         Lounas (omakustanteinen) ja tutustuminen postereihin

Klo 12.45-14.15         Ihminen tulee ensin – ihmiskeskeisyyden toimintamalli muistisairaan ihmisen osallisuuden varmistajana: vastavuoroinen vuorovaikutus ja yhteyden rakentuminen, tarvelähtöinen tukeminen, muuttuneen käyttäytymisen ymmärtämisestä ratkaisuihin, Ulla Eloniemi-Sulkava, gerontologian dosentti, FT, erikoissairaanhoitaja, Amia Muistikeskus

Klo 14.15-14.45          Kahvi (tarjolla aulassa)

Klo 14.45-15.45          Muistisairauteen sairastuneen vuorovaikutuksen tukeminen ja vaikeiden asioiden puheeksi ottaminen, asiantuntija Anna Heino ja hankekoordinaattori Nina Kalliomäki Muistiliiton Omin sanoin -hankkeesta

Klo 15.45-15.55          Kommenttipuheenvuoro kokemustoimija Petri Lampinen

Klo 15.55-16.00          Koulutuspäivän palaute ja päätös

Henkilökuva. Henna Nikumaa

Ikääntyvien ihmisten hyvinvoinnin ja oikeuksien edistäminen on ollut koko urani punainen lanka, intohimoni ja motivaationi. Minulla on yli 20 vuoden kokemus sekä hoito- ja hoivatyöstä että ikääntyneiden palvelujen ja oikeuksien kehittämis- ja tutkimustyöstä. Olen työskennellyt mm. hoitotyössä kotihoidossa ja tehostetussa palveluasumisessa, kehittämistyössä eri järjestöissä, sosiaaliturvan parissa Kansaneläkelaitoksessa ja vanhuusoikeuden tutkijana eduskunnan Ihmisoikeuskeskuksessa ja yliopistossa. Vuonna 2021 minut palkittiin Vuoden muistiteko -tunnustuksella elämäntyöstäni ikääntyneiden oikeuksien edistämiseksi.

Olen kysytty asiantuntija sosiaali- ja terveydenhuollossa, lainvalmistelussa sekä alan eri työryhmissä ja hankkeissa. Kouluttajana pystyn havainnollistamaan käytännön esimerkein ajoittain vaikeiksikin koetut ikääntyneisiin ja muistisairaisiin liittyvät lainsäädännölliset kysymykset.

Tällä hetkellä toimin tutkijana kahdessa tutkimushankkeessa: yleistä edunvalvontaa tutkivassa valtioneuvoston rahoittamassa hankkeessa ja ikääntyneiden vammaisten henkilöiden oikeuksia tutkivassa Akatemia-hankkeessa. Lisäksi laadin Ikääntyneiden oikeudet -kirjaa. Väittelen syksyllä 2024 oikeustieteiden tohtoriohjelmasta Itä-Suomen yliopistosta vanhuusoikeuden ja sosiaaligerontologian aloilta aiheena muistisairaan autonomia ja toimijuus.

 

Henkilökuva.Ulla Eloniemi-Sulkava

Olen gerontologian dosentti ja erikoissairaanhoitaja. Vastaan Amia Muistikeskuksen koulutus- ja kehittämistoiminnasta ja olen Itä-Suomen yliopiston vieraileva tutkija. Koulutus- ja kehittämistyölläni haluan olla mukana edistämässä ja rakentamassa muistisairaiden ihmisten kokonaisvaltaista elämänlaatua, mutta myös ammattilaisten identiteettiä gerontologisen hoidon osaajina. Vahvuuteni on tutkimustiedon ja käytännön hoidon yhdistäminen.
Muistisairaan ihmisen käyttäytyminen on kiinnostanut minua jo yli 30 vuoden ajan. Miten muistisairas ihminen kokee ympäristön ja itsensä haurastuneen kognition ja psyyken kanssa? Kuinka hän selviytyy ja käyttäytyy itselleen vaikeissa tilanteissa? Ratkaisun avain on muistisairaan ihmisen näkökulman ymmärtäminen, joka pohjautuu tutkimuksissa vaikuttavaksi osoitettuun ihmiskeskeisyyden toimintamalliin.

 

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu koulutuspäivään maanantaihin 14.10.2024 mennessä tästä linkistä tai alla olevan QR-koodin kautta.

QR-koodi ilmoittautumiseen.

Tervetuloa mukaan maksuttomaan koulutuspäivään kehittämään ja päivittämään osaamistasi!

Koulutuspäivän järjestää Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja sen mahdollistaa Anja Mäntylän rahasto.

Lisätietoja:

sosionomi- ja geronomitutkinto-ohjelmista Tua Niemelä, Marja-Liisa Saariaho ja Katri Turunen
sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@seamk.fi