SeAMKissa kehitetään urheilijamyönteistä korkeakoulua urheilevien opiskelijoiden avustuksella

kategoria: Yleinen
Urheilijoita varusteissaan ryhmäkuvassa./ Athletes in their equipment in a group photo.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) on hakeutunut huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen auditointiprosessiin ja tavoitteena on parantaa urheilijoiden edellytyksiä suorittaa korkeakouluopintoja niin, että ne tukevat myös urheilussa kehittymistä.

SeAMK toteutti opiskelijoilleen kyselyn marraskuussa 2023, joka oli suunnattu niin joukkueurheilijoille, yksilöurheilijoille, valmentajille että e-urheilijoille. Kysely auttaa urheilijamyönteisen korkeakoulun kehittämisessä sekä tiedottamisen parantamisessa muun muassa urheiluun ja e-urheiluun liittyvistä opintojaksoista.

–  Urheilevia opiskelijoita oli SeAMKissa viime syksynä yli 200, joista parisen kymmentä osallistui Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemian toimintaan. Pyrimme kuitenkin tarjoamaan kaikille urheilijoille urheilijamyönteisen korkeakoulun, sanoo SeAMKin lehtori Johanna Koivula.

Urheilevia opiskelijoita niin alueellisella, kansallisella kuin maajoukkuetasolla

Kyselyyn vastanneista noin 200 opiskelijasta 62 % on joukkueurheilijoita ja 38 % yksilöurheiljoita. Heistä 50 % urheilee alueellisella tasolla, 33 % kansallisella tasolla ja 6 % heistä on maajoukkueurheilijoita. E-urheilijoita vastanneista on 21 %. Valmentajana tai muussa valmennukseen tai seuratoimintaan liittyvässä vastuuroolissa toimii 13 % vastaajista.

– Selkeästi suurin osa, melkein 97 %, SeAMKin urheilevista opiskelijoista suorittaa ammattikorkeakoulututkintoa SeAMKin kaikilla kuudella eri koulutusalalla, toteaa Koivula.

Myös lajien kirjo on valtava. Joukkueurheilun lajeja ovat muun muassa amerikkalainen jalkapallo (7 %), futsal (13 %), jääkiekko (17 %), pesäpallo (16 %) ja salibandy (19 %). Yksilölajeissa urheillaan muun muassa fitnessurheilussa (15 %), ratsastuksessa (14 %), ammunnassa (6 %) ja yleisurheilussa (9 %). E-urheilussa suosittuja pelejä ovat Counter-Strike (46 %), League of Legends (22 %) ja Overwatch (14 %).

Haastavaa on hallita ajankäyttöä, tukea toivotaan opintojen joustavuudessa

Haastavimmaksi asiaksi opintojen ja urheilun yhdistämisessä koetaan ajankäytön hallinta (63 %). Myös fyysinen ja henkisen väsymys sekä uupumus (30 %) ja stressi (27 %) hankaloittavat opiskelijoiden elämää. Myös motivaation ylläpitäminen (23 %) ja opintojen joustamattomuus (15 %) aiheuttavat urheilijan arkeen kuormitusta. Toisaalta melkein 21 % vastaajista ei koe opintojen ja urheilun yhdistämistä lainkaan haastavaksi.

Joka kolmas urheileva opiskelija ei toivonut korkeakoulultaan erillistä tukea opintojen ja urheilun yhdistämisessä. Puolet (50 %) opiskelijoista haluaisi, että opintojen aikataulut olisivat joustavammat ja kolmannes (30 %) toivoo verkkokurssien määrän lisäämistä. Myös opinto-ohjaukseen (16 %), opintojen keventämiseen (18 %) sekä valmennuksen ja korkeakoulun väliseen koordinointiin (13 %) toivottiin panostamista.

Kaksoisuran tukeminen koetaan tärkeäksi

Kyselyyn saatiin runsaasti vastauksia, mikä kertoo siitä, että tukitoimenpiteitä pidetään merkityksellisinä.

– Kaksoisuran tukemiseen liittyvät toimenpiteet ovat opiskelijoille tärkeitä, ja tämä haastaa myös meitä korkeakouluna ottamaan huomioon koulutuksen, urheilun ja harjoittelun yhdistämisen.  Myös e-urheilijoiden tukeminen ja opintojen kehittäminen on otettava huomioon entistä paremmin, Koivula jatkaa.

Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemian valmennuskoordinaattori Jarno Ihme korostaa, että yhteistyö on ollut tiivistä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa.

– Esimerkiksi fysioterapeuttiopiskelijat tekevät harjoitteluitaan Urheiluakatemian lajiryhmissä ja suorittavat urheilukartoituksia, Ihme kertoo.

Kysely tehdään vielä uusille opiskelijoille tämän vuoden keväällä ja syksyllä. Auditointi tapahtuu tämänhetkisten tietojen mukaan vuonna 2025.

Kyselyn tuloksiin voi tutustua tarkemmin tuloskoonnissa (pdf) »

Aiheesta lisää verkkosivullamme Urheilu SeAMKissa | SeAMK.fi


Lisätiedot:

Johanna Koivula
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Opinto-ohjaaja, lehtori
puh. +358408302400
johanna.koivula(a)seamk.fi