SeAMK Talk: Mikä pohdituttaa opiskelupaikan valinnassa?

Puhuja 1

Tervetuloa tänne SeAMK Talk -podcastiin. Tällä hetkellä ollaan Studia-messuilla ja lähdettiin kyselemään täältä nyt paikallisilta tai ulkopaikkakuntalaisilta opiskelijoilta vähän mielipiteitä ja näkemyksiä esimerkiksi siihen, että mitä erilaisia asioita kohtaa, kun valitsee opiskelupaikkaa ja mitkä asiat on tärkeitä näissä päätöksissä. Mulla on tässä kaksi opiskelijaa, esitelkää itsenne.

Puhuja 2

Mä oon Neea, mä oon Tampereen lyseolukiosta. Ihan normilinjalla opiskelen ja oon 19-vuotias.

Puhuja 1

Moikka, tervetuloa.

Puhuja 3

Moikka, mä oon Enni. Mä oon kanssa Tampereen lyseolukiosta, mutta mä opiskelen siellä yhteiskuntatiedelinjalla ja mä oon kanssa 19-vuotias.

Puhuja 1

Hauska kuulla, tervetuloa. Mitkä teillä on sellaisia asioita, että kun te nyt lähdette hakemaan jatkokoulutukseen, oli se  sitten esimerkiksi ammattikorkeakoulun puolelta tai yliopistosta, niin mitä te mietitte siinä vaiheessa, kun te niitä paikkoja rupeatte pallottelemaan?

Puhuja 3

Lähtökohtaisesti se oma kiinnostus on aina tärkein, että mikä ala nyt itseänsä sillä tavalla kiinnostaa. Mutta myös siinä tulee mietittyä mahdollisia tulevaisuuden työpaikkoja ja mitä ne pitää sisällään, samoin kuin ehkä palkkatasokin jossain määrin.

Puhuja 2

Joo, aika samoja juttuja. Mulla myös ne aineet, jotka kiinnostaa koulussa, niin niiden pohjalta lähtee katsomaan, että missä voi opiskella saman tyylistä. Ja sitten myös ehkä vähän se paikkakunta, että missä päin voi opiskella mitä. Ja sitten niidenkin pohjalta vähän, että jos jossain tosi kaukana, hirveän vaikeasti tavoitettavissa, on joku ala, niin se ei ehkä ensimmäisenä kiinnosta.

Puhuja 1

Aika samoja juttuja, mitä minäkin silloin mietin, kun lähdin itse hakemaan kouluihin, niin sitten päädyinkin SeAMkiin. Mitkä on sellaisia asioita, ehkä vähän sivusitte niitä jo, mutta onko jotain tiettyjä juttuja, mitä te pidätte tosi tärkeänä siinä kohtaa, kun sitten te vaikka päätätte, että mihin te lähdette opiskelemaan? Onko se se, että painaanko vaakakupissa kaikista eniten se sijainti esimerkiksi, vai onko se sitten niin, että totta kai jos se on se unelmien opiskelupaikka tai unelmien ala, niin varmasti sillä on tosi paljon merkitystä. Mutta oletteko kuinka paljon miettineet noita asioita tai vaikuttaako kenties esimerkiksi taloudellinen tilanne niihin teidän asioihin, mitä sitten pidätte tärkeänä?

Puhuja 2

No joo, äsken vähän sanoinkin, että just se sijainti ja sitten no mulla on aika selkeä pari sellaista alaa, mitkä tosi paljon kiinnostaa, mutta niissä tulee se myös vastaan, että esimerkiksi Helsinkiin en haluaisi just sen takia, että kuinka kallista siellä on ja sitten myös ihan koulujen ne omat mahdollisuudet ja kuinka hyvin niitä tuodaan esiin, että jos mä pystyn helposti etsiin netistä, että mitä täällä voi opiskella ja millaista se on ja mitä siihen liittyy, niin mun mielestä se vaikuttaa myös tosi paljon siihen omaan valintaan ja koska monilla aloilla on myös tosi erilaisia, tai eri paikoissa kun opiskelee samaa alaa, niin on myös erilaisia mahdollisuuksia ja sellaisia suuntauksia, niin ne vaikuttaa myös.

Puhuja 1

Esimerkiksi mietitään vaikka Tradenomilinjaa, niin sitähän löytyy aika monesta koulusta ammattikorkeakoulun puolelta, mutta sitten se, että esimerkiksi meilläkin on virtuaalinen yritystoiminta ensimmäisenä vuonna ja se on taas sitten semmoinen, että mitä ei joka koulussa ole tarjolla, että me perustetaan ihan oikea yritys, ainut vaan, että oikea raha nyt ei liiku ja ei me nyt ihan viralliseen kaupparekisteriin mennä, mutta se, että varmasti juurikin niin kuin sanoit, niin eroja voi kuitenkin koulujen välillä olla ja niihin on hyvä tutustua etukäteen, että sitten jos siellä onkin joku semmoinen juttu, että tätä mä oon aina halunnut tai että tätä mä haluun nyt testata, niin se on kyllä hyvä. Mitä, oliko sulla jotain ajatuksen päällä?

Puhuja 3

Joo, mä oon ihan samaa mieltä näistä painotuksista, kun tosiaan yhteiskuntatieteellisellä linjalla opiskelen, niin yhteiskunnalliset alat kiinnostaa, mutta niissä on tosi paljon eri painotuksia, niin kuin koulupaikasta ja koulutuslinjasta riippuen, niin se kyllä vaikuttaa tosi paljon siihen omaan valintaan, että ei pelkästään se itsessään koulutusohjelmanimike, vaan tosiaan ne painotukset, mitä siellä sitten oikeasti opiskellaan. Ja samaten kuin Neea sanoi, niin se koulupaikkakin on aika tärkeä asia kuitenkin mulle, että se kaupunki. Kun Tampereella asutaan, niin siellä on perhe ja läheiset ja työpaikka ja kaikki tämmöinen tuttua, niin sinänsä omaan kotikaupunkiin jääminen kuulostaa houkuttelevalta, mutta jos haluaisi lähteä johonkin vähän kauemmas, niin ehkä henkilökohtaisesti haluaisin varmistaa, että se ei ole ihan liian kaukana, että pääsee vielä vierailemaan kotona ja näkee tosiaan perhettä. Ja sitten ehkä kaupungin kokokin jossain määrin, että en ihan mihinkään tosi pienelle paikalle haluaisi, kun olen tottunut vähän isompaan kaupunkiin.

Puhuja 1

Mutta sinällään, niin onko näin, että semmoinen uuden sivun kääntäminen kuitenkin houkuttaa? Jotkuthan nimenomaan tykkää jäädä siihen omaan nykyiseen kotikaupunkiin, koska se täyttää kaikki ne tarpeet ja löytyy esimerkiksi se ala, mitä haluaa sit lähteä opiskelemaan, mutta onko teillä semmoinen, että houkuttaisi se, että saisi aloittaa ihan puhtaalta pöydältä sen? Mitä mieltä?

Puhuja 2

No kyllä mulla ainakin on, että vähän eri mielipide tähän asiaan mulla kuin Ennillä. Mä oon taas silleen, että no mieluummin en hakisi ensimmäisenä Tampereelle, että sitten johonkin muualle. Ja sitten kun Tampere on kumminkin niin iso, niin sitten vaikka on erilaisia paikkoja ihan kaupungin sisällä ja tosi paljon vaihtoehtoja opiskeluun, niin sitten muut kaupungit kyllä vähän kiinnostaa. Sitten kun vois kuvitella, että voisin vaikka myöhemmässä elämässä tulla vaikka töihin Tampereelle ja ihan asettua sinne, niin sitten ois kiva kokeilla jotain muuta.

Puhuja 1

Se on nimenomaan hyvä, että tässä kohtaa on semmoinen tilanne, että mikään ei välttämättä sido sua, niin voit rohkeasti lähteä kokeilemaan ja aina saa tulla takaisin sinne, mistä on lähtenyt. Voi lähteä nyt rohkeasti testailemaan niitä omia juttuja ja mennä tavallaan semmoisia pieniä pelkojakin kohti. Kaikki selviää kyllä ihan varmasti. Se on kiva sitten kun lähtee uuteen paikkaan, niin saa uusia kavereita ja oppii myös itsestään varmasti tosi paljon enemmän siinä tilanteessa. Te mainitsitte siitä, että te tykkäätte katsoa esimerkiksi koulujen some-sivuja ja se saattaa vaikuttaa siihen teidän hakemisprosessiin. Minkälainen sisältö teitä kiinnostaa siellä?

Puhuja 3

Aika monenlainen sisältö. Ensinnäkin kun joku ala kiinnostaa, niin mä menen katsomaan sen yliopiston sivut ja vähän opinto-oppaasta, että minkälaisia opintoja siellä käytännössä siihen sisältyy. Mä tykkään myös katsoa kaikenlaisia sivuainemahdollisuuksia, mitä löytyy. Joistain kouluista löytyy helpommin kuin toisista. Se on tosi kiva, kun niitä helpommin löytää. Sen lisäksi mä tykkään katsoa sosiaalisesta mediasta, esimerkiksi vaikka TikTokista sellaisia my day -videoita sen tietyn opiskelualan opiskelijoilta ja vähän katsoa, että mitä oikeasti sisältyisi siihen opiskeluun.

Puhuja 1

Siitä saa ehkä vähän semmoisen realistisemman kuvan ja sekin voi ehkä rohkaista sitä, että no ehkä toi paikkakunta ei ollut semmoinen, mikä ekana tuli mieleen, mutta näyttää ihan super kivalle toi niiden arki siellä, niin vois ehkä jopa lähteäkin hakemaan.

Puhuja 3

Joo, todellakin. Kun tulee niitä, vaikka Seinäjoelta tai tällaisilta paikkakunnilta, joita ei ole aiemmin miettinyt, sellaisia videoita vastaan, niin se kyllä saa vaikuttamaan paljon ehkä lähestyttävämmältä sen kaupungin, jos ei muuten ole sitä ajatellut tai käynyt.

Puhuja 1

Mä muistan itse ton silloin, kun mä lähin hakemaan, niin mä scrollasin kaikki TikTokit oikeasti läpi ja olin silleen, että minkälaista tuolla olisi opiskella, niin se oli kyllä hyvä. No mites sitten, varmasti monia jännittää se kouluun hakeminen ja kuten tässä nyt äskenkin totesin, niin silloin muinoin, kun minäkin hain kouluun, niin se, että muistan, että jännitin sitä ja vähän mietti, että no, minne kannattaisi ja no, mikä on nyt oikea päätös ja näin. Onko teillä sitten ajatusta siitä, että miten sitä jännitystä esimerkiksi saisi sitten purettua tai onko se aiheellista se jännitys?

Puhuja 2

Joo, no mun mielestä jännitys on ihan normaalia, että kun on kaikki uutta ja sellaista epämäärästä, niin mua itseä jännittää myös aika paljon se kouluun hakeminen ja erityisesti, että pääseekö sinne. Mua on auttanut tosi paljon, kun mä oon jutellut opojen kanssa. Meillä on tosi ihanat opot koulussa, niin–

Puhuja 1

Mainostus heille.

Puhuja 2

Kyllä, niin niiden kanssa on päässyt keskustelemaan siitä, että jos mua kiinnostaa joku ala, niin mitä mun oikeasti pitää tehdä, että mä pääsen sinne. Ja sitten mä oon koittanut myös ottaa sellaisen asenteen, että vaikka ei se ensimmäinen kerta tärppäisi, niin sitten mulla on kuitenkin vuosia elämässä jäljellä, että kyllä mä kerkeän sinne opiskelemaan. Ei laita liikaa painetta siihen pääsemiseen. Esimerkiksi itse, kun oon ajatellut hakea hakupainealalle oikikseen, niin ei sinne kaikki pääse todellakaan.

Puhuja 1

Joo, kannattaa muistaa tuossa tilanteessa olla itselle armollinen. Ja se nimenomaan, kuten sanoit, niin se maailma ei kaadu, jos et sä pääse ensimmäisellä kerralla tai vaikka et pääsisi toisellakaan kerralla. Itsellä oli kaksi välivuotta takana, ja voin sanoa, että mä tarvitsin ne molemmat välivuodet. Se, että tein välivuosien aikana paljon, opin itsestä paljon, sain vähän kerrytettyä myös rahaa. Kun hain kouluun, niin yllätyin siitä, että mä en ollut kuitenkaan kaikista, no en ollut nuorin, en ollut vanhin, mutta se, että tosi paljon löytyy eri ikäistä. Ja oikeasti korkeakouluissa, niin siis sun kaveri saattaa olla sua 8 vuotta vanhempi ja sulla ei ole mitään käsitystä siitä ennen, kuin sä kysyt siltä, että hei, niin milloin sä olit syntynyt. Se, että se on kiva huomata tässä iässä, että sillä iällä ei ole mitään merkitystä ja kaikki menee omalla painollaan. Ei kannata turhaa paineita ottaa. Ja jos tajuaa, että on tehnyt väärän valinnan, niin sit korjataan, ei se elämä kaadu siihen. Se kannattaa kyllä muistaa. Mutta hei, superkiitos teille tästä haastattelusta. Mä toivotan teille kivaa Studia-messupäivää vielä ja superisti tsemppiä sitten tuleviin hakuihin. Kiitos teille!

Puhuja 2 & 3

Kiitos.