SeAMK Studiassa podcast 5 - Bio- ja elintarviketekniikan opiskelijoiden ajatuksia koulutuksesta

Juuso Heinonen

Tervetuloa SeAMK Talkkiin, minun nimeni on Juuso, opiskelen kolmatta vuotta bio- ja elintarviketekniikkaa ja olen saanut Hämeen ammattikorkeakoulusta vieraaksi bio- ja elintarviketekniikan opiskelijoita. Keitäs te olette?

Aino Sutinen

Minun nimeni on Aino Sutinen. Olen ensimmäisen vuoden opiskelija Hämeenlinnassa.

Jere Ahokas

Tosiaan nimeni on Jere Ahokas ja olen ensimmäisen vuoden opiskelija.

Juuso Heinonen

Hauska tavata teidät. Mistäs päin te olette kummatkin kotoisin?

 

Aino Sutinen

Minä olen alun perin ihan Parolasta kotoisin, joka on siis ihan Hämeenlinnan vieressä, etten ihan hirveän kauas lähtenyt kotiseudulta. Hämeenlinnaan jäin koska siellä oikeastaan ei ole kauhean montaa paikkaa missä pystyy opiskelemaan tätä alaa ja Hämeenlinnassa kun asuin jo valmiiksi niin oli helppo sinne sitten jäädä.

Jere Ahokas

Minä olen Lahdesta kotoisin ja tulin Helsingin kautta Hämeenlinnaan sitten opiskelemaan.

Juuso Heinonen

Kävikö teillä mielessä, että olisitte voineet hakea, vaikka SeAMKiin vai oliko ainoa vaihtoehto hakea juuri Hämeenlinnaan?

Aino Sutinen

No minulle se oli aika selkeää, koska minä asuin jo valmiiksi meidän kampuksemme vieressä. En lähtenyt sitten siitä enää muuttamaan satojen kilometrien päähän. Eli aika selkeä oli minulle, mutta kyllä minä tietenkin katselin ja hainkin sinne, mutta mulla oli HAMKi ykkösenä ja sinne pääsin niin ei sitten ollut siitä enää mitään kysymystä.

Jere Ahokas

Kävi SeAMKi mielessä jossain vaiheessa, mutta sitten päädyin lähempään vaihtoehtoon, ettei tarvitse kulkea pitkiä matkoja sitten kotiin.

Juuso Heinonen

Minkälainen teidän opiskelupolkunne on tällä hetkellä? Minkälaista on ollut ensimmäisenä vuotena bio- ja elintarvikealalla?

Aino Sutinen

Tarkoitatko, että mistä minä olen niin kuin tullut?

Juuso Heinonen

Ei kun, että minkälaista on ollut opiskella.

Aino Sutinen

Sanoisin, että opiskelu on yllättänyt aika positiivisella tavalla. Kun aloitin opiskelun niin ajattelin, että minulla on kaksi kriteeriä tulevaisuuden työn kannalta ja haluan, että voin joko tehdä jotain luovaa työtä tai sitten jotain käsillä tekemistä. Ajattelin, että mitä sitten insinööri tekee? Onko se insinööri vaan tietokoneella ja katselee jotain exceleitä, mutta positiivisesti yllätyin siitä, että meillä on tosi paljon käytännön töitä ja ollaan labrassa ja tehdään vaikka elintarvikkeita ja ihan käytännönläheistä hommaa. Sitten kuitenkin on mahdollisuuksia tulevaisuudessa olla myös jollain tavalla luova siinä ammatissa mihin sitten päätyikin. Mutta vaihtoehtoja on hirveän monia, mitä tulee sitten töihin opiskeluiden jälkeen.

Jere Ahokas

Minulla on jonkin verran kokemusta elintarvikealalta, koska olen työskennellyt elintarvikealalla ja äiti on yli 30 vuotta ollut meijerialalla töissä, joten on tietoa ollut ja vähän sen kautta sitten tänne jopa päädyinkin. Ihan mielenkiintoista on ollut ja paljon opettavaista, että ei kaikkea saa työelämästä.

Juuso Heinonen

Joo, kyllä sen on itsekin huomannut tuossa 3 vuoden aikana, että aika pitkälti se on ollut hauskaa menoa tuolla koulunkin puolella ja että saanut uusia kavereita ja oppinut paljon uusia juttuja. Mulla ei hirveästi elintarvike alasta muuten kokemusta ollut, kun esimerkiksi tuo että kokiksi olen valmistunut ja niitä hommia vaan tehnyt.

Aino Sutinen

Minulla on kanssa elintarvikealalta taustaa. Ennen kuin aloitin HAMKissa opiskelun, niin kävin elintarvikealan perustutkinnon lukion jälkeen, siinä oli lukion jälkeen semmoinen vaihe, etten oikein tiennyt mitä olisin tehnyt ja sen elintarvikealan perustutkinnon voi opiskella siis Hämeenlinnassa kanssa,sitten opiskelin sen ja päädyin siitä valiolle töihin. Ajattelin vielä, että jokin korkeakoulututkinto pitäisi saada niin se oli helppo valita HAMKki.

Juuso Heinonen

Millä perusteella alan olet valinnut, mutta onko sinulla siihen vielä lisättävää?

Aino Sutinen

Niin no aika luontaisesti se tuli,tiesin että meillä oli töissä muutamakin ihminen joka oli jo käynyt tai kävi parhaillaan tätä koulua niin ajattelin että, kyllä minäkin pystyn tuohon ja sitten kun oli jo aika vahva se käytännön osaaminen työelämästä sekä elintarvikealan peruskoulutus siellä pohjalla, niin se vaan oli semmoinen luontainen valinta ja olisi varmaan ikuisesti jäänyt harmittamaan jos en olisi koskaan yrittänyt edes mennä korkeakouluun.

Jere Ahokas

Joo olen kanssa lähtenyt sieltä kokki pohjalta. Kokin töitä tein vähän aikaa, mutta sitten päädyin vahingossa Fazer makeisilla töihin sinne juutuin vuoden ajaksi. Siellä olin, että nyt jotain muuta tarvitsee saada. Linja työ ei enää anna sitä mitä haluan tehdä, että pääsen etenemään urallani.

Juuso Heinonen

Mitenkäs teillä on harkkoja tai labroja HAMKissa?

Aino Sutinen

Meillähän on molemmilla vaan tällainen yksi ja puoli moduulia vasta takana, mutta heti ensimmäisessä oli kemian labraa ja sitten nyt on ollut sekä kemiaa että mikrobiologiaa tässä toisessa moduulissa. On ollut kyllä tosi kivaa päästä ihan tekemään niitä asioita siellä labrassa.

Jere Ahokas

Joo kolmantena vuonna meillä tulee sitten yleinen harjoittelu. Missä sitten hakeudutaan elintarviketeollisuuden tai bioteollisuuden paikkoihin syventämään sitä osaamista mitä koulusta on opittu.

Juuso Heinonen

Joo, meillä on SeAMKissa on kanssa sama homma, siellä on aluksi kemian labraa ja food labia että päästään vähän käytännönläheisyydelle ja nyt tuossa vuodenvaihteen jälkeen kolmantena vuonna lähtee minullakin harjoittelu käyntiin. Olen tuonne meijeri puolelle lähdössä harjoitteluun.
Mitenkäs teillä tuo kansainvälisyys? Onko kiinnostusta, löytyykö sitä kohtaan ja onko mahdollista lähteä vaihto-oppilaaksi?

Aino Sutinen

Tykkään matkustella ja kyllä kiinnostaisi lähtee ulkomaille senkin puolesta, että olen opiskellut espanjaa aika pitkään, mutta en ole koskaan käynyt Espanjassa ja haluaisin päästä käyttämään kieltä ja nähdä millainen tämä ala on muuallakin kuin Suomessa, täällä on tosi semmoinen pikku tarkkaa ja sanotaan sääntö Suomeksi, että Suomessa kaikki lait ovat hirveän tiukkoja ja tavallaan olisi ihan kiinnostavaa nähdä, että miten elintarvikkeita valmistetaan tai millaista on tehdas työskentely vaikka siellä Espanjassa tai jossain muussa Euroopan maassa että kyllä on kiinnostusta.

Jere Ahokas

Joo kyllä jonkun verran toisaalta kiinnostaisi, mutta sitten taas kielipää ei anna välttämättä myöden, varmaan täällä Suomessa tulee sitten kierreltyä. Suomea mieluusti lähtisin kiertämään.

Juuso Heinonen

Joo, meillä SeAMKissa kansainvälisyys näkyy aika vahvasti ja painotetaan sitä, että kannattaa lähteä ulkomaille ja sitä suositellaan hirveästi. Itse päätin lähteä harjoitteluun tuohon lähelle. Seinäjoelta tuohon Toholammille, että sinne on vähän matkaa mutta ihan mielelläni lähden.

Aino Sutinen

No HAMKissa on kanssa aika hyvä toi kansainvälisyys, me olemme osa sitä RUN-EU ohjelmaa. Eli me voidaan lähteä, vaikka pariksi viikoksi tai kuukaudeksi suorittamaan yksittäisiä kursseja ulkomaille ja se on tosi kätevää ja silleen en ole vielä kokeillut, mutta kyllä ajattelin, että jossain vaiheessa olisi kiva päästä ihan lyhyeksikin aikaan käymään jossain ulkomailla ja se on minun mielestä tosi hienoa, että ei sitten tarvitse lähteä puoleksi vuodeksi tai vuodeksi jonnekin vaan voit mennä vaikka kuukaudeksi tai pariksi viikoksi jos haluat.

Juuso Heinonen

Miten teillä työllistyminen ja suuntautuminen? Oletteko miettinyt, että mihinkä lähdette suuntautumaan ja sitä kautta työllistymään sitten myöhemmin elämässä?

Aino Sutinen

Minä olen jo Valiolla töissä ja mulla on siellä vakituinen työsopimus. Koska olin siellä ennen kuin lähdin opiskelemaan, niin mulla on siellä vahva pohja. Mutta olisihan se kiva nähdä jotain muutakin tehdasta, vähän muita elintarvikkeita tai kokonaan siirtyä pois sieltä Elintarvikepuolelta, että kuitenkin tämä koulutus on sellainen joka mahdollistaa myös sen bio- puolen ja minua on ruvennut kiinnostamaan myös laboratoriotyöskentely ja tutkimus, jos löytää jotain sellaista tai sellaisen aiheen, jota haluaa tutkia.

Jere Ahokas

Joo minulla toi meijeri puoli on ollut aina vahvasti se mitä haluaisin tehdä ja nyt on tullut sitten vahvemmin vielä tämä suklaa- ja makeis puoli, että todennäköisesti sinne on sitten tarkoitus palata Fazerille töihin myös ihan kokoaikaiseksi. Vielä kun koulusta valmistuu ja mahdollisesti jotain projektinhallintaa tai jotain tämmöistä sitten lähtisi kehittämään.

Juuso Heinonen

Tämä kuulostaa ihan mielenkiintoiselta, minkälaisia tulevaisuuden näkymiä teillä on ja minne suuntaan haluatte lähteä? Ja sitten ihan yleisesti. Millaisilla fiiliksillä olette täällä studia messuilla, että onko ollut mukavaa?

Aino Sutinen

No on ollut aika jännittävää, että kun olen ensimmäistä kertaa täällä on esittelijänä ja vasta vähän aikaa opiskellut, pelottaa että tulee kysymyksiä joihin ei osaa vastata, mutta onneksi tuolla on muitakin ettei tarvitse olla ihan yksin. Mutta on ollut kiva jutella ihmisille ja kertoa ihmisille tästä alasta. Tuntuu, että moni ei ole tietoinen tästä alasta ja meilläkin moni meidän luokkalaisemme niin kuin minäkin tulee suoraan työelämästä tai työelämän kautta, että harvemmin on niitä jotka tulee suoraan lukiosta tai ammattikoulusta koska ei nuoret vaan oikein tiedä tästä. Täällä olen ollut kyllä innoissani levittämässä bio- ja elintarviketekniikka ilosanomaa ja toivon että olen saanut muutamia ainakin kiinnostumaan tästä alasta.

Jere Ahokas

Joo ei minulla nyt kauheasti lisättävää ole tuohon. Aika lailla kaikki tuli Ainolta tuolta, että mitkä on fiilikset tässä. Mukavaa on ollut. Kyllä lähdetään toistekin, jos mahdollisuus suodaan HAMKin puolesta.

Aino Sutinen

Joo kyllä varmasti.

Juuso Heinonen

Joo, minä olen nyt toista kertaa täällä esittelemässä ja on ollut kanssa tosi mukavaa täällä. Päässyt kertomaan bio- ja elintarviketekniikan ilosanomaa täällä niin kuin sanoitkin. Toivottavasti joku edes saisi tästä koppia ja lähtisi miettimään sitä alaa ja opiskelemaan koska kyllähän sitä prosessi työhön tarvitsee aina uusia työntekijöitä. Miltä näyttää tulevaisuus? Näyttääkö siltä, että koulu luistaa ja onko suunnitelmissa mitä teette koulun jälkeen?

Aino Sutinen

Joo aivan siis kyllä koulu on lähtenyt kivasti käyntiin ja olen yllättynyt siitä, että kuinka hyvin pärjään. Silloin kun aloitin koulun niin jännitti se, että kun siellä on sitä matikkaa, kemiaa ja fysiikkaa, jota ei ole kauheasti tullut luettua lukiossa. Kyllä ihan hyvin on lähtenyt käyntiin ja varmaan kun koulun jälkeen katselee vähän, että mikä silloin on se mieliala, että mihin haluaisi suuntautua. Uskon, että jos minulla on tässä parin kuukauden sisällä muuttunut mieli näin paljon, niin uskon, että se tulee vielä lisää muuttumaan näiden 4 vuoden aikana.

Jere Ahokas

Joo kyllä jännitti silloin ammattikoulu pohjalta lähteä. Varsinkin se matematiikka sitä nyt ei kauheasti ammattikoulussa opeteta, mutta ihan hyvin on lähtenyt käyntiin, ei mitään erikoista. Uskon, että tästä selvitään kyllä läpi.

Juuso Heinonen

No tuohan kuulostaa hyvältä. Joo, kyllä minuakin silloin Ekana vuonna jännitti. Ammattikoulun pohjalta, kun lähdin suoraan tänne SeAMKkiin bio- ja elintarvike tutkintoa opiskelemaan se kemia, fysiikka ja matematiikka jännitti minua kaikista eniten, että miten niistä selviän, mutta onneksi on kavereita, jotka tukevat. Niistä on ollut todella paljon apua, että löytänyt onneksi kavereita sieltä, jotka auttavat noissa hankalissa tilanteissa ja itse sitten koitan esimerkiksi labroissa auttaa vastaavasti, esimerkiksi jossain food labissa on ollut hankalia juttuja. Koitan itse omilla käsien taidoilla auttaa kavereita.

Onko teillä terveisiä kuuntelijoille?

Aino Sutinen

No ihan semmoinen, että bio- ja elintarvikealan koulutus on niin monipuolinen, että jos yhtään kiinnostaa ympäristöala, elintarvikeala, kyllä kannattaa pitää mielessä tämä koulutus, tutustua lisää ja hakeakin jos se kiinnostaa. Justiinsa lukiosta on hyötyä. En ole edes kirjoittanut lukiossa matikkaa ja silti selviän täällä oikein hyvin. Jos matemaattiset aineet jännittää niin ei haittaa. Kyllä niistä kaikki selviää ja siis eihän kouluun tulla silleen, että tiedetään jo kaikki valmiiksi vaan koulussa opetetaan ja tulet oppimaan kyllä kaikki mitä tarvitsee oppia sitä varten, on opettajat, tukiopetusta ja kavereita jotka auttavat sitten kun ei vaan tajua jotain tehtävää, kyllä rohkeasti kannattaa hakea vaikka insinööritutkinto pelottaisikin. Kyllä pelotti minuakin, mutta nyt tosi tyytyväinen tähän mitä olen valinnut.

Jere Ahokas

Lähettäisin nyt, terveisiä sinne elintarvikealan puolelle. Näille nykyisille osaajille siellä, että kyllä sieltäkin kannattaa lähteä jatko opiskelemaan, kyllä täällä pärjää. Meillä on myös vanhempaa porukkaa, jotka ovat lähteneet tänne opiskelemaan, vähän parempaa työtä itselleen niin sanotusti.

Juuso Heinonen

Joo, päätämme tämän podcastin tähän ja kiitos teille, että saatiin teistä vieraita tähän SeAMK Talkkiin.

Aino Sutinen

Kiitos

Jere Ahokas

Kiitos

Juuso Heinonen

Kiitos paljon