Näkövammaisten avuksi kehitetty tunnistuslaite toi SeAMKin työryhmälle kunniamaininnan

Tino Taipale, Topias Välimäki ja Tuomas Veikkola
SeAMKin kilpailuryhmään kuuluivat automaatiotekniikan opiskelijat Tino Taipale, Topias Välimäki ja Tuomas Veikkola.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun kilpailuryhmä on saanut kunniamaininnan tekniikan opiskelijoille järjestetyssä SICK Innovaatiokilpailussa. Opettaja Ismo Tupamäen ohjaamaan ryhmään kuuluivat automaatiotekniikan opiskelijat Tino Taipale, Topias Välimäki ja Tuomas Veikkola.

Työryhmän innovaatio oli näkövammaisten avuksi suunniteltu laite, joka tukee jokapäiväistä liikkumista silloin kun muiden apuvälineiden tai opaskoiran käyttö ei ole mahdollista. Laitteen prototyyppi toteutettiin kilpailun järjestäneen, anturiteknologiaan erikoistuneen SICK Finlandin Visionary-T-3D-kameran sekä Raspberry-tietokoneen yhdistelmänä.

Kameran laserskanneri havainnoi tilaa kolmiulotteisesti ja ilmoittaa lähestyvästä esteestä esimerkiksi värinällä tai äänimerkillä. Verkkoyhteydellä varustetun laitteen kaikkia ominaisuuksia voidaan säätää käyttäjän toiveiden mukaisiksi ja liittää esimerkiksi sovelluksiin.

”Edullinen näkövammaisen päivittäistä elämistä tukeva laite olisi enemmänkin kuin tervetullut”, työryhmä toteaa ideastaan.

Laserskannerin sektoritietoa. Tässä kaksi sektoria ilmoittaa sektorien alueella olevista esteistä.
Laserskannerin sektoritietoa. Tässä kaksi sektoria ilmoittaa sektorien alueella olevista esteistä.

Mahdollisuus satojen miljoonien markkinoille

Toista kertaa järjestetyn kilpailun kilpailutöiden joukossa oli kaksi näkövammaisille tarkoitettua sovellusta. Ne tekivät vaikutuksen SICK Finlandin toimitusjohtaja Ari Rämöön – ja saivat hänet tekemään laskuharjoituksia.

”Maailmassa on 36 miljoonaa sokeaa. Jos heistä vaikka joka sadas hankkisi avukseen tuhannen euron sovelluksen, meillä olisi 360 miljoonan euron markkina. Nämä ovat isoja asioita”, Rämö toteaa.

Kilpailussa SICK antaa opiskelijatiimeille käyttöön tuotteitaan uusien innovaatioiden luomiseksi. Tulokset kahdelta kilpailukierrokselta ovat olleet innostavia.

”Kilpailussa on tullut esille kokonaan uusia alueita. On hieno tunne, kun huomaa ihmettelevänsä haavi auki, että ai tällainenkin on mahdollista.”

Rämön mukaan opiskelijat olivat tehneet ”makeita sovelluksia ja hyviä innovaatioita”.

”Aika monesta innovaatiosta voisi lähteä liikkeelle start-up tai teknologiayritys”, Rämö toteaa.

SICK Innovaatiokilpailun päätöstilaisuus järjestettiin keskiviikkona Helsingissä.
SICK Innovaatiokilpailun päätöstilaisuus järjestettiin keskiviikkona Helsingissä. Kuva: Eeva Anundi

Teknologisilla innovaatioilla Suomi menestykseen

Kilpailun aikana SICK lahjoittaa oppilaitoksille uusimpia antureita noin 120 000 euron edestä. Oppilaitokset saavat pitää kilpailua varten saamansa anturit, minkä lisäksi voittanut oppilaitos palkitaan antureilla ja anturiteknologialla.

SICKin tavoitteena on nostaa esille opiskelijoita ja heidän innovointikykyään sekä tarjota kouluille uusinta tekniikkaa opetukseen. Näin voidaan saada aikaan innovaatioita, joilla voi olla suuri merkitys Suomen menestyksen kannalta – tai jotka voivat helpottaa jonkun tietyn ihmisryhmän arkea.

Ari Rämö myöntää, että tavoitteet ovat korkealla.

”Kaikki ei tietenkään toteudu kerralla. Mutta jostakin täytyy aina aloittaa.”