”Maahanmuuttajat tarvitsevat Suomessa menestyäkseen kärsivällisyyttä ja kielitaitoa”

Nuori mies vihreässä hupparissa seisoo ulkona taustallaan yksi kampuksen rakennuksista.
Andrei Serbanuti kertoi tarinansa SeAMKin alumnina Get Hired -rekrytointipäivän seminaarissa.

Romanialainen Andrei Serbanuti valmistui kotimaassaan lukiosta hyvin arvosanoin, mutta korkeakouluopinnot jäivät haaveeksi. Perhe ei ollut varakas, ja opinnoista olisi pitänyt maksaa.

”Pakkasin reppuni ja sanoin, että rakennan itselleni tulevaisuuden jossain toisessa maassa.”

Tuo maa oli oleva Suomi, jonne Serbanutin isä oli suunnannut aikaisemmin. Andrei Serbanuti kertoo saapuneensa Suomeen vuonna 2007 ja työskennelleensä aluksi useita kuukausia käytännössä ilman vapaapäiviä. Keväällä 2008 aukesi työpaikka tuotantolinjalla ikkuna- ja ovivalmistaja Skaalan tehtaalla Ylihärmässä.

”Siitä tuli osa perhettäni”, Serbanuti toteaa ytimekkäästi.

Perheestä voidaan toden totta puhua. Neljäntoista Skaala-vuotensa aikana Serbanuti on hakenut vastuuta, saanut kasvaa työssään ja edetä yrityksessä jatkuvan kehittämisen asiantuntijatehtäviin. Polku vastuullisempaan rooliin aukeni harjoittelujakson myötä, jonka Serbanuti suoritti työnantajallaan osana SeAMKin kansainvälisen liiketalouden opintoja. Opinnoistaan hän valmistui keväällä 2020.

Andrei Serbanuti kertoo, että hänen kokemuksensa mukaan maahanmuuttajat tarvitsevat Suomessa menestyäkseen kärsivällisyyttä ja kielitaitoa.

”Ilman suomen kielen taitoa on mahdotonta hakea korkean tason tehtäviä, ja ura pitää rakentaa ihan perustasolta ahkerasti työskentelemällä. Parin kolmen vuoden aikana oppii tuntemaan yhteiskuntaa ja ihmisiä sekä kieltä riittävästi, että voi kouluttautua lisää ja edetä uralla”, hän näkee.

Serbanuti itse kiittää, että on saanut työskennellä vajavaisella suomen kielen taidolla. Hän kertoo parhaillaan etsivänsä sopivia kieliopintoja, joilla kohentaa suomen kielen osaamistaan.

Yhteistyöllä eväitä kaikille organisaatioille

Andrei Serbanuti kertoi Seinäjoen ammattikorkeakoulun alumnina tarinansa kansainvälisen Get Hired -rekrytointipäivän seminaarissa. SeAMKin Frami Kampuksella viime torstaina järjestetyn tapahtuman tarkoituksena oli tuoda yhteen alueen kansainväliset opiskelijat sekä alueen organisaatiot ja yritykset. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä SeAMK, Seinäjoen kaupungin Moni-info ja Kokka kohti Etelä-Pohjanmaata -hanke yhteistyössä Welcome2EP-hankkeen kanssa.

Projektipäällikkö Jiuliano Prisada Kokka kohti Etelä-Pohjanmaata -hankkeesta kertoo, että jatkossa Get hired -konseptia kehitetään ja sovelletaan palvelemaan entistä useampia kohderyhmiä, toimialoja ja kuntia.

”Tämä on yksi toimenpide laajemmasta kokonaisuudesta, jolla pyritään tukemaan kansainvälisiä osaajia kotoutumaan Etelä-Pohjanmaalle, työllistymään ja perustamaan yrityksiä. Yhdessä hankekumppaneiden kanssa kehitetyt toimintamallit tulevat alueen organisaatioiden käyttöön”, Prisada avaa.

Suomen Yrittäjäopiston, Into Seinäjoen, Sedun ja Kauhajoen kaupungin kanssa toteutettavassa hankkeessa tuloksia haetaan muun muassa yrittäjyysvalmennuksella, mentoroinnilla, harjoitteluprosessien kehittämisellä, suomen kielen, kulttuurin sekä kotoutumisen edistämisellä ja paikallisten työnantajayritysten valmentamisella.

”Toimintamallien kehittämisen lisäksi yhteistyö eri organisaatioiden välillä on avainasemassa, ja se on toiminut hyvin muun muassa tämän tapahtuman järjestämisessä”, Prisada kiittää.

Aihe on ajankohtainen

Tapahtuman kokoamisessa suuren työn tehnyt, kansainvälisten opiskelijoiden kanssa työskentelevä lehtori Päivi Uitti kertoo, että Get hired -päivään osallistui paikan päällä sekä etäyhteydellä noin 150 ihmistä. Minimessuilla yritykset, organisaatiot ja opiskelijat saivat tutustua toisiinsa. Päivän käynnisti seminaari, jossa teemaa lähestyttiin eri näkökulmista.

Kaareva seminaarisali, jossa ihmiset seuraavat esitystä.
Seminaaria seurasi paikan päällä noin sata henkilöä.

Etelä-Pohjanmaan Kauppakamarin toimitusjohtaja Pertti Kinnunen nosti esiin, että myös Seinäjoella tullaan lähitulevaisuudessa kokemaan työvoimapulaa, joka on jo nyt arkipäivää isossa osassa Suomea.

Vaskin hallituksen puheenjohtaja ja osaomistaja Michael Mansour esitteli yrityksensä toimintaa ja kertoi, millaisia ominaisuuksia yritys arvostaa työnhakijoissa. Tärkeimpinä asioina hän piti aitoa kiinnostusta alaan ja yleistä tekniikan ymmärrystä.

Wiise ry:n Paul Fairchild antoi vinkkejä siihen, miten Suomessa työllistytään. Hän korosti muun muassa suomen kielen merkitystä, verkostojen luomista mahdollisimman monipuolisesti ja oman aktiivisuuden tärkeyttä.

SeAMKissa projektipäällikkönä toimiva Jukka Mattila esitteli Seinäjoen Nuorkauppakamarin toimintaa, johon hän toivotti myös opiskelijat tervetulleiksi verkostoitumaan ja osallistumaan erilaisiin koulutuksiin.