Mielenterveys- ja päihdetyön -erikoistumiskoulutus 30 op (2023-2024)
Mielenterveys- ja päihdetyössä tarvitaan entistä enemmän sekä itsenäisen työskentelyn että monialaisen yhteistyön taitoja. Erikoistumiskoulutuksessa saat uutta ammatillista osaamista, jota voit hyödyntää niin edistävässä työssä kuin hoidossa ja kuntoutuksessa.
Erikoistumiskoulutus syventää ja laajentaa asiantuntijuuttasi. Koulutuksen aikana
- Hahmotat mielenterveys- ja päihdetyön kokonaisvaltaisesti
- Saat valmiudet vahvistaa asiakaslähtöisyyttä ja osallisuutta
- Perehdyt uusimpiin menetelmiin ja palvelujärjestelmään.
Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon tai opistoasteen tutkinnon suorittaneille, ja jotka ovat kiinnostuneita kehittämään mielenterveys- ja päihdetyöhön liittyvää osaamistaan.
Koulutuksen kohderyhmä
Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon tai opistoasteen tutkinnon suorittaneille, ja jotka ovat kiinnostuneita kehittämään mielenterveys- ja päihdetyöhön liittyvää osaamistaan.
Koulutuksen tavoitteet ja rakenne
Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutuksen keskeisenä osaamisalueena on mielenterveyden ja mielenterveys- ja päihdetyön laaja-alainen ymmärrys sekä ammatillisen asiantuntijuuden näkökulma. Tavoitteissa on nostettu esiin sosiaali- ja terveyspalvelujen muutoksen mukainen palvelujärjestelmä– ja palveluohjausosaaminen, asiakaslähtöisyys sekä kokemustiedon ja osallisuuden vahvistaminen. Tärkeää on vahva alan substanssiosaaminen ja moniammatillisen yhteistyön osaaminen, jotta opiskelijalla on valmistuessaan valmiudet ei ainoastaan ohjata, vaan myös tukea ja hoitaa henkilöitä, joilla on mielenterveys- ja päihdeongelmia ja heidän läheisiään. Digitalisaation tuomat mahdollisuudet mielenterveys- ja päihdetyössä edellyttävät myös uutta osaamista. Mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisena toimiminen edellyttää omien tietojen, taitojen ja asenteiden tunnistamista ja jatkuvaa kehittämistä oman ammattitaidon ylläpitämiseksi.
Koulutuksen sisällöt:
- Mielenterveys- ja päihdetyön lähtökohdat 2 op
- Asiakaslähtöisyys mielenterveys- ja päihdetyössä 5 op
- Tuen tarpeen arviointi ja mielenterveys- ja päihdeongelmien hoito 5 op
- Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmät 8 op
- Mielenterveys- ja päihdetyön palvelujärjestelmä 5 op
- Kehittyvä mielenterveys- ja päihdetyö 5 op
Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutus on suunniteltu suomalaisten sosiaali- ja terveysalan koulutusta tarjoavien ammattikorkeakoulujen yhteistyönä. Opinnot suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä työelämän kanssa.
Koulutuksen toteuttaminen
- Erikoistumiskoulutus sisältää lähiopetusta SeAMKin kampuksella Seinäjoella, verkko-opintoja sekä itsenäistä opiskelua. Lähiopetuspäivät edellyttävät läsnäoloa SeAMKin Kampuksella.
- Osaamisen kehittymistä seurataan opintojen aikaisella täydentyvällä portfoliolla, joka sisältää erilaisia tehtäviä, kuten vertais- ja itsearviointitehtäviä, reflektiopäiväkirjan, työelämään liittyviä tehtävänantoja sekä muita mahdollisia tehtäviä.
- Portfolion rakenne noudattelee opintojaksoja siten, että suoritukset arvioidaan opintojaksoittain. Näin osaamisen kehittymisestä saadaan jatkuvaa tietoa ja saat jatkuvaa palautetta edistymisestäsi.
- Koulutus on mahdollista suorittaa työn ohessa. Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutuksen laajuus on 30 opintopistettä ja sen tavoitteellinen suoritusaika on yksi vuosi.
Koulutus käynnistyy 7.9.2023 ja päättyy 24.5.2024. Koulutus sisältää lähiopetusta seuraavina ajankohtina (klo 8.30-15.30):
- 7.-8.9.2023
- 12.-13.10.2023 (viikko 41)
- 9.-10.11.2023
- 7.-8.12.2023
- 11.-12.1.2024
- 8.-9.2.2024
- 14.-15.3.2024
- 18.-19.4.2024
- 23.-24.5.2024
Koulutuksen hinta
Erikoistumiskoulutuksen hinta on 1500 € (alv 0 %). Opintomaksu laskutetaan kahdessa erässä, 1. erä lokakuussa 2023, 2. erä tammikuussa 2024.
Koulutuksen hakuaika ja valintaperusteet
Hakuaika koulutukseen on päättynyt.
Päätös opiskelijavalinnasta tehdään viimeistään 31.5.2023. Hakija saa tiedon päätöksestä sähköpostilla. Koulutukseen voidaan valita enintään 25 opiskelijaa. Hakijoille ilmoitetaan valinnasta sähköpostitse.
Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan ammattikorkea-koulututkinnon tai opistoasteen tutkinnon suorittaneille, ja jotka ovat kiinnostuneita kehittämään mielenterveys- ja päihdetyöhön liittyvää osaamistaan.
Valintaperusteet ja niiden pisteytys
Hakukelpoiset hakijat laitetaan tarvittaessa valintajärjestykseen työkokemuksen ja motivaatiokirjeen perusteella. Enimmäispistemäärä on 10 pistettä.
Työkokemus sosiaali- ja terveysalalta (max. 2 p.):
- Alle 1 vuotta työkokemusta = 0 pistettä
- 1-3 vuotta työkokemusta = 1 piste
- Yli 3 vuotta työkokemusta = 2 pistettä
Työkokemus tulee olla hankittu hakuajan päättymiseen mennessä.
Motivaatiokirje (max. 8 pistettä):
- Kuvaa miksi haet kyseiseen erikoistumiskoulutukseen? (max. 3 p.)
- Miten voit nykyisessä työssäsi hyödyntää mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutuksessa hankittua osaamista? (max. 3 p.)
- Pohdi opiskelun, työelämän ja muun elämäsi yhteensovittamista ja kerro miten työnantajasi suhtautuu koulutukseen hakeutumiseen. (max. 2 p.)
Hakemuksen liitteet
- Kopiot suorittamastasi korkeakoulututkinnosta tai aiemmasta opistoasteen tutkinnosta
- Kopiot työtodistuksista, jotka ovat merkityksellisiä koulutukseen hakeutumisen kannalta. Huomiothan, että työkokemuspisteet lasketaan lähettämiesi työtodistusten perusteella.
- Ansioluettelo/ CV, josta ilmenee muu koulutuksesi ja työkokemuksesi
- Motivaatiokirje
Ohjeita motivaatiokirjeen laatimiseen
Motivaatiokirje kirjoitetaan suomeksi. Kirjoita tekstidokumentin alkuun koko nimesi ja hakukohde, johon haet. Kirjoita esseemuotoisesti perusteluita hakemuksellesi edellä mainittuihin kysymyksiin vastaten. Motivaatiokirjeen laajuus on maksimissaan 2 sivua (fontti Arial tai Calibri, fonttikoko 12, riviväli 1,5).
Palauta motivaatiokirje word- tai pdf-tiedostona hakulomakkeen liitteenä.
Lisätiedot
Mikäli sinulla on kysyttävää opintoihin liittyen, voit ottaa yhteyttä sähköpostitse jatkuva.oppiminen@seamk.fi
Lataa Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutuksen esite
Peruutusehdot
Hakuajan jälkeen hakijalle lähetetään tieto opiskelijaksi hyväksymisestä. Opiskelijaksi hyväksytyn tulee vastaanottaa koulutuspaikka 9.6.2023 mennessä. Koulutuspaikan vastaanottamisen jälkeen osallistuminen on sitova. Opiskelija sitoutuu myös opintojen maksuehtoihin. Mikäli opiskelija ei ota koulutuspaikkaa vastaan, hakemus katsotaan peruutetuksi.
Mikäli peruutus tehdään paikan vastaanottamisen jälkeen tai opiskelija keskeyttää opintonsa, veloitamme koko opintomaksun.
SeAMK pidättää oikeuden muutoksiin.