Kirjasto- ja tietopalvelualan korkeakouludiplomi 60 op (syksy 2025)

Kirjastot ovat kansakunnan sivistyksen kulmakiviä, viihteen ja kulttuurin aarreaittoja sekä ovi tiedon maailmaan. Tänä päivänä kirjastot toimivat opiskelutilana, konserttisalina, keskustelufoorumina, tapahtumatuottajana ja kansalaisten kohtauspaikkoina.

Korkeakouludiplomikoulutus antaa valmiudet hakeutua kiinnostaviin työtehtäviin kirjastoissa. Suoritettuasi koulutuksen osaat toimia asiakaspalvelussa, osaat auttaa eri ikäisiä tiedonhankinnassa, pystyt kehittämään uusia palveluja kirjastoihin ja luomaan omaleimaisia tapahtumia kirjastoon.

Kirjasto- ja tietopalvelualan diplomikoulutus on suunnattu ensisijaisesti kirjasto- ja tietopalvelualan tehtäviä ammatikseen harkitseville. Koulutus sopii myös niille, jotka työskentelevät kirjastoissa ja haluavat kehittää asiantuntemustaan nykypäivän työelämän vaatimusten mukaiseksi.

Koulutuksen toteutus

Koulutus toteutetaan avoimen ammattikorkeakoulun opintoina verkko-opetuksena. Opintoihin sisältyy aikaan sidottua verkko-opetusta, muuta verkossa tapahtuvaa opiskelua sekä itsenäistä työskentelyä. Opinnot alkavat syyslukukaudella 2025 verkko-orientaatiotilaisuudella, joka toteutetaan 20.8.2025 klo 17-20. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opetussuunnitelma (HOPS) opintojen alussa. 

Oppimisalustana käytetään Moodlea. Koulutukseen osallistuvilta edellytetään riittäviä tietoteknisiä valmiuksia. 

Koulutuksen laajuus ja kesto

Koulutuksen laajuus on 60 opintopistettä. Opiskelujen kestoksi arvioidaan 1,5-2 vuotta työn ohessa suoritettuna.

Koulutuksen sisältö ja toteutusaikataulu

Kirjasto- ja tietopalvelualan korkeakouludiplomiopinnot koostuvat seitsemästä moduulista, jotka on ryhmitelty aihealueittain. Kirjasto- ja tietopalvelualan perusteet sekä tiedonhaku ja -organisointi -opintojaksot ovat kaikille pakollisia. Loput opinnot ovat vapaasti valittavissa muista kuudesta moduulista. Jokaista opintoa tarjotaan valittavaksi vain kerran opintojen aikana.

Opinnot käynnistyvät verkko-orientaatiolla, joka toteutetaan 20.8.2025 klo 17-20. Suositeltavaa on, että opiskelijat osallistuvat verkko-orientaatioon.

 

Pakolliset opinnot:

  • Kirjasto- ja tietopalvelualan perusteet 6 op (syksy 2025)
  • Tiedonhaku ja -organisointi 5 op (syksy 2025)

 

Vaihtoehtoiset opinnot:

Kehittämisen moduuli

  • Kokoelmien kehittäminen 5 op (kevät 2026)
  • Palvelumuotoilu 5 op
  • Kirjastopalvelujen kehittäminen 4 op
  • Asiakkuuksien johtaminen 5 op (syksy 2025)

 

Pedagoginen moduuli

  • Ohjaustaidot 5 op (kevät 2026)
  • Mediakasvatus ja monilukutaito 5 op
  • Lastenkirjastotyö 5 op
  • Lasten- ja nuortenkirjallisuus 5 op

 

Sosiaalinen kirjasto -moduuli

  • Hakeutuvat kirjastopalvelut 5 op (syksy 2025)
  • Tapahtumatuotanto 5 op (kevät 2026)

 

Viestinnän moduuli

  • Kirjastoalan markkinointiviestintä 4 op
  • Tiedon visualisointi 5 op (kevät 2026)
  • Tekoäly kirjastoissa 5 op (syksy 2025)

 

Tiedonhallinnan moduuli

  • Tiedonhaku 2 5 op (kevät 2026)
  • Tiedon organisointi 5 op

 

Kirjastoalan työtehtävät tutuiksi 10 op

Kirjastoalan työtehtävä tutuksi -opintojakso on tarkoitettu opiskelijoille, joilla ei ole aikaisempaa kirjasto- ja tietopalvelualan työkokemusta. Työkokeilu ja sen kaltaiset muut tutustumisjaksot rinnastetaan myös alan työkokemukseksi.

 

Opintojaksokuvauksista löydät tarkemmat kuvaukset opintojen sisällöistä. Tutustu opetussuunnitelmaan!

Koulutuksen hinta

Koulutuksen hinta on 900 euroa. Aikaisemmasta tiedosta poiketen opintomaksu maksetaan kolmessa (3) erässä. Koulutuksen ensimmäinen erä (300 euroa) maksetaan koulutuspaikan vastaanottamisen yhteydessä. Koulutuksen kaksi muuta erää laskutetaan erikseen. Laskutusaikataulu ilmoitetaan myöhemmin.

 

Ilmoittautuminen ja opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta toteutetaan kolmessa vaiheessa:

1. Ilmoittautuminen

  • Sähköinen ilmoittautuminen järjestetään 1.4.2025 (klo 8.00) – 23.4.2025 (klo 23.59).

2. Monivalintatentti

  • Osallistuminen monivalintatenttiin edellyttää, että hakija on tehnyt ilmoittautumisen ilmoittautumisaikana (1.4.2025 – 23.4.2025). 
  • Aineistoon perustuva monivalintatentti toteutetaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun kampuksella lauantaina 24.5.2025 klo 14-16. Huomioithan saapumisessasi VR:n ratatyöt.
  • Tenttiaineisto ja -ohjeet lähetetään ilmoittautuneille ilmoittautumislomakkeella ilmoitettuun sähköpostiin torstaina 24.4.2025. Tätä ennen tenttiaineistoa ei julkaista. Tenttiaineisto toimitetaan vain ilmoittautumisaikana ilmoittautuneille henkilöille. 
  • Tenttiin ei tarvitse tuoda omaa kannettavaa tietokonetta tai muuta laitetta.

3. Paikan vastaanottaminen

  • Koulutukseen hyväksytyille ilmoitetaan tuloksista  ilmoittautumislomakkeella ilmoitettuun sähköpostiin viimeistään viikolla 24.
  • Opiskelijaksi hyväksytyn tulee vahvistaa koulutuspaikka sähköpostissa saamiensa ohjeiden mukaan viimeistään 15.6.2025, minkä jälkeen ilmoittautuminen on sitova. Mikäli opiskelija ei ota koulutuspaikkaa vastaan, ilmoittautuminen katsotaan peruutetuksi. Koulutuksen ensimmäinen erä (300 euroa) maksetaan koulutuspaikan vastaanottamisen yhteydessä.

Hyväksymiskriteerit

Hakijat laitetaan järjestykseen pohjakoulutuksen ja monivalintatentin perusteella. Hakijoista 35 korkeimman pisteytyksen saanutta hyväksytään koulutukseen. Hakijoille ilmoitetaan koulutukseen hyväksymisestä sähköpostitse. 

Pisteytys:

1. Tutkinto: Tutkintotodistus tulee liittää ilmoittautumislomakkeelle. Pisteytyksessä huomioidaan korkein tutkinto. Tutkintotodistuksesta tulee ilmetä suoritettu tutkinto, laajuus, suorituspäivä ja paikka. Liitteen tulee olla suomen, ruotsin tai englannin kielellä. Liite tulee toimittaa ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittautumisaikana. Myöhässä saapuneita liitteitä ei huomioida.

    • Korkeakoulututkinto 10 pistettä  
    • Muu tutkinto (toisen asteen tutkinto, opistoasteen tutkinto tai muu vastaava tutkinto) 5 pistettä 
    • Ei tutkintoa tai hyväksyttävää tutkintotodistusta 0 pistettä 

2. Monivalintatentti

    • Monivalintatentin maksimipistemäärä 40 pistettä 
    • Aineistoon perustuva monivalintatentti järjestetään Seinäjoen ammattikorkeakoulun kampuksella lauantaina 24.5.2024 klo 14-16. 
    • Tenttiaineisto ja -ohjeet lähetetään ilmoittautuneille ilmoittautumislomakkeella ilmoitettuun sähköpostiin 24.4.2025.

Opiskelijat valitaan yhteispisteiden (tutkinto ja monivalintatentti) perusteella. Mikäli hyväksyttävissä olevia hakijoita on enemmän kuin koulutukseen voidaan ottaa, tasapisteissä olevien kesken suoritetaan arvonta. Jos monivalintatenttiin on vähemmän ilmoittautujia kuin koulutuksen opiskelijamäärä (35), kaikki ilmoittautuneet valitaan.

Peruutusehdot

Opiskelijaksi hyväksytyn tulee vahvistaa koulutuspaikka sähköpostissa saamiensa ohjeiden mukaan viimeistään 15.6.2025, minkä jälkeen ilmoittautuminen on sitova. Opiskelija sitoutuu myös opintojen maksuehtoihin (opintomaksu 900 €).Aikaisemmasta tiedosta poiketen opintomaksu maksetaan kolmessa (3) erässä. Koulutuksen ensimmäinen erä (300 euroa) maksetaan koulutuspaikan vastaanottamisen yhteydessä. Koulutuksen kaksi muuta erää laskutetaan erikseen. Laskutusaikataulu ilmoitetaan myöhemmin.

Mikäli opiskelija ei ota koulutuspaikkaa vastaan, ilmoittautuminen katsotaan peruutetuksi. Mikäli peruutus tehdään paikan vastaanottamisen jälkeen tai opiskelija keskeyttää opintonsa, veloitamme koko opintomaksun. 

Peruutuksen voi tehdä ilmoittautumisaikana (viimeistään 23.4.2025) sähköpostitse jatkuva.oppiminen@seamk.fi.

SeAMK pidättää oikeuden muutoksiin.

Lisätietoa

Korkeakouludiplomiin tähtäävät opinnot ovat korkeakoulutasoisia, mutta ne eivät johda tutkintoon. Suorituksia voidaan kuitenkin hyväksilukea opiskelijan mahdollisissa tulevissa korkeakouluopinnoissa.

Voit tilata sähköisesti allekirjoitetun opintosuoritusotteen ja opiskelutodistuksen Pepistä osaamiskokonaisuuden aikana. Allekirjoitusten varmentamiseen käytämme Digi- ja väestötietoviraston (ent. Väestörekisterikeskuksen / VRK) myöntämää varmennetta, joka takaa sähköisen allekirjoituksen aitouden. Sähköisen dokumentin vastaanottaja voi tarkistaa todistuksen aitouden ja muuttumattomuuden vaivattomasti SeAMKin validointipalvelussa. 

Osaamiskokonaisuuden jälkeen löydät opintosuorituksesi myös Oma opintopolku -palvelusta.

Koulutukseen liittyvät kysymykset

Mikäli sinulla on kysyttävää opintoihin liittyen, voit ottaa yhteyttä sähköpostitse jatkuva.oppiminen@seamk.fi tai opinto-ohjaajaan sari.makinen-laitila@seamk.fi.