Videon tekeminen ja jälkikäsittely

Blogi: OSMO
Videon kuvaaminen

Tänä päivänä varsinkin sosiaalisessa mediassa videot ovat suosittuja ja niitä kulutetaan paljon. Videoiden katsominen on mielenkiintoista ja niiden kautta katsoja saa nopeasti tietoa. Videot herättävät myös enemmän huomioita kuin pelkät kuvat ja videoiden avulla pystytään luomaan persoonallisempaa sisältöä; tulemaan ikään kuin lähemmäs kuluttajaa. Haasteena on kuitenkin luoda tarpeeksi ytimekästä sisältöä, minkä kuluttaja jaksaisi katsoa loppuun saakka.

Videoita kuvatessa tulee ottaa monia asioita huomioon. Hyvä lähtökohta on ensin miettiä, mikä on videon tavoite ja ketä sillä yritetään tavoittaa. Tämän jälkeen on hyvä hieman luonnostella käsikirjoitusta ja etsiä sopivaa kuvauspaikkaa. Hyvin suunnitellun videon kuvaaminen on helpompaa ja suunnittelun avulla säästyy usein turhalta säädöltä itse kuvaus tilanteessa. Tärkeää on myös päättää, kuinka laadukkaan videosta haluaa. Jos tarkoitus on luoda lyhyt video sosiaaliseen mediaan, rennolla otteella, saattaa puhelimenkamera olla tarpeeksi hyvä vaihtoehto. Jos taas haluaa luoda laadukkaampaa ja kestävämpää sisältöä, kannattaa harkita videokameralla kuvaamista.

Kun aletaan kuvaamaan videota, kannattaa heti päättää, onko kameran tarkoitus liikkua vai pysyä paikoillaan. Jos haluaa kuvata tasaista kuvaa, tulee kamera asettaa jalustaan tai johonkin, missä se pysyy vakaana ja tasapainossa.  Jos kameraa pitelee käsissään, videokuva saattaa täristä hieman ja se tulee häiritsemään katsojaa. Kuvatessa kannattaa kiinnittää myös huomiota siihen, että valaistus on tarpeeksi hyvä, sillä sen muokkaaminen jälkikäteen ei ole yhtä helppoa kuin esimerkiksi kuvissa. Videon tärkeimpiä elementtejä liikkuvan kuvan lisäksi on ääni, joten sen laadukkuuteen kannattaa panostaa. Kannattaa huomioida myös taustamelu ja mahdollisuuksien mukaan käyttää erillistä mikkiä äänitykseen. Vähän huonolaatuistakin videota jaksaa katsoa, jos äänimaailma on kunnossa.

Kuvaamisen jälkeen tulee vielä tärkeä vaihe, jolla varmistetaan videon laadukkuus: Videon jälkikäsittely ja editointi. On tärkeä editoida kaikki virheet ja turhat äänet pois ja pyrkiä luomaan mahdollisimman ytimekäs ja sujuva video. Alussa saattaa olla hankala tietää, mitkä asiat kannattaa editoida pois ja mitä ei, mutta kokemuksen kautta sekin helpottuu. Videoihin voi lisätä myös musiikkia tai aiheeseen liittyviä kuvituskuvia elävöittämään kokonaisuutta. Sosiaalisessa mediassa lyhyet ja tiiviit videot toimivat parhaiten ja tavoittavat eniten ihmisiä, joten leikkaukseen kannattaa todellakin kiinnittää huomiota.

Jos haluat lukea lisää videoiden luomisesta, niin mm. näistä linkeistä löydät lisätietoa:

https://blog.kuulu.fi/vinkkeja-paremman-videon-luomiseen

https://kamerakoulu.fi/videokuvauksen-perusteet

Vilma Mäkila
projektityöntekijä

Blogi on osa Osallistujalähtöinen moniammatillinen koulutuspolku – OSMO-hanketta, jota rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Anne-Mari Latvala I p. 040 830 2007 I anne-mari.latvala@seamk.fi
Projektiasiantuntija Minna Luomanen I p. 040 868 0735 I minna.luomanen@sedu.fi

Hankkeen verkkosivut: Osallistujalähtöinen moniammatillinen koulutuspolku – OSMO – SeAMK Projektit.

#osallistujälähtöinen #moniammatillinen #koulutuspolku #OSMO-hanke