Tulossa Seinäjoelle bioanalyytikkokoulutus tammikuussa 2025

Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) sekä Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) aloittavat yhteistyössä viidennen bioanalyytikkokoulutuksen Seinäjoelle. Seinäjoki, avaruuden pääkaupunki, on noin 66 000 asukkaan kaupunki Etelä-Pohjanmaalla lakeuksien sydämessä (Seinäjoki 2024). Alueen suurin työllistäjä on Seinäjoen keskussairaala sekä maakunnan terveyskeskukset, mutta myös yksityiset laboratoriot. Koko Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue palvelee 192 150 asukasta sekä työllistää noin 10 000 ihmistä, ja myös juuri sinun työpanostasi tarvitaan! (Hyväep n.d.)

SeAMKin kampus sijaitsee aivan keskustan palveluiden läheisyydessä, jossa suurin osa teoria opetuksesta tapahtuu. Opintoihin kuuluvia laboraatioharjoituksia suoritetaan Seinäjoen keskussairaalalla sekä TAMKin pääkampuksella. Kulkeminen Seinäjoen ja Tampereen kampuksien välillä on helppoa ja vaivatonta, sillä matka Seinäjoelta Tampereelle kestää vain reilun tunnin.

Anni, 22v.

Kiinnostukseni bioanalytiikkaa kohtaan heräsi vähitellen lukion loppupuolella. Olin koko koulutaipaleeni ajan ollut kiinnostunut erityisesti biologiasta ja kemiasta. Löysin alan tutkiessani opintopolkua ja välivuoden jälkeen hain koulutukseen. Seuraavan syksynä istuinkin jo koulunpenkillä. Yhteistyö sekä Seinäjoen keskussairaalan että TAMKin kanssa antaa monipuolista kokemusta sekä erilaisia näkökulmia.

Bioanalyytikon opinnot koostuvat teoriatunneista sekä käytännön laboraatioista. Ensimmäinen vuosi painottuu enimmäkseen teoriaan, mutta silloin suoritetaan myös ensimmäinen harjoittelu, joka koskee näytteenottotoimintaa. Toinen vuosi koostuu eri erikoisalojen teoriasta sekä laboraatioista. Kolmantena vuotena suoritetaan pisin harjoittelu (18 viikkoa), jonka aikana käydään kaikki erikoisalat läpi. Etäluentoja on myös ollut opintojen aikana melko paljon, joka sopii omalle oppimiselle parhaiten.

Yllättävintä opinnoissa on ollut se, että teoriaopintoja on paljon. Tämä on kuitenkin pitänyt opinnot erittäin mielenkiintoisena ja itseä saa jatkuvasti kehittää lisää.  Lisäksi eri erikoisaloja on yllättävän paljon, joista jokainen löytää varmasti omansa. Pidän erittäin suurena etuna Seinäjoella opiskelussa sitä, että koulutusta tehdään yhteistyössä Keskussairaalan kanssa. Yhteistyö keskussairaalan kanssa mahdollistaa moniammatillisen työskentelemisen jo aivan opintojen alusta saakka.

Hanna, 43v.

Olin miettinyt alan vaihtoa ja näin mainoksen bioanalyytikko-koulutuksesta Seinäjoella.  Pääsykokeiden perusteella jäin nippanappa koulutuksen ulkopuolelle, mutta kokeilin mahdollisuuksiani vielä polkuopintojen kautta ja se kannatti. Ensimmäisen vuoden opiskelin siis polkuopiskelijana avoimen ammattikorkeakoulun kautta ja toisena vuonna pääsin tutkinto-opiskelijaksi. Perheellisenä opiskelijana mahdollisuus opiskella Seinäjoella oli ensiarvoisen tärkeä kriteeri.

Opintoihin kuuluva pitkä työharjoittelujakso oli intensiivinen, mutta mielestäni on hyvä, että harjoittelut suoritetaan jokaisessa mahdollisessa laboratoriossa, sillä siitä saa käsityksen miten paljon erilaisia toimenkuvia bioanalyytikon työhön voi sisältyä. Harjoittelun avulla moni karisti ennakko-odotuksiaan ja kiinnostuikin ihan eri erikoisalasta kuin mitä oli alun perin ajatellut.

Yllättävintä on ollut työn määrä, mitä opiskelujen eteen on pitänyt tehdä. Toki kaikki on ollut niin mielenkiintoista, että on halunnut oppia ja ymmärtää asioita mahdollisimman tarkasti. Ala imaisi minut kyllä kokonaan ja pääsinkin tekemään alan hommia jo ensimmäisestä vuodesta lähtien. Mahdollisuus suorittaa syventävä harjoittelu kesän aikana nopeuttaa valmistumista ja siten kokonaan työelämään siirtymistä.

Anni Mäenpää ja Hanna Niemi
bioanalyytikko-opiskelijat TAMK

 

Lähteet:

Seinäjoki 2024. Viitattu 20.5.2024. https://www.seinajoki.fi/

Hyväep n.d. Viitattu 20.5.2024. https://www.hyvaep.fi/rekry/