Täsmäkoulutuksilla uutta osaamista myös ravitsemisalan ammattilaisille

Blogi: OSMO
Vegaaninen kakku.

OSMO-hankkeessa toteutettiin lukuvuoden 2023–2024 aikana yhteensä neljä ravitsemisalan ammattilaisille suunnattua Syvennä osaamista ravitsemisalalla -koulutusta, jotka järjestettiin monimuoto-opintoina ensin Seinäjoella ja sen jälkeen samansisältöisinä myös maakunnassa: Vimpelissä, Ähtärissä ja Kauhajoella. Koulutuksissa käsiteltävät teemat valittiin Sedun olemassa olevasta opintotarjonnasta työelämän tarpeita kuunnellen.

Ensimmäiseen koulutukseen Seinäjoella osallistui ravitsemisalan ammattilaisia ja esihenkilöitä erilaisista ravitsemisalan yrityksistä, niin julkiselta kuin yksityiseltäkin puolelta. Koulutuksessa osallistujat pääsivät syventämään osaamistaan ravitsemisalan ajankohtaisissa teemoissa, kuten automaation hyödyntäminen ammattikeittiössä, kylmävalmistus, monipuoliset kasvisruokavaliot, vastuullisuus sekä leivonnaisten valmistaminen jälkiruoaksi. Koulutukseen sisältyi neljä käytännönläheistä lähiopetuspäivää sekä kaksi verkkoluentoa. Opettajina toimivat Sedun ravintola- ja cateringalan opettajat Minna Luomanen ja Teija Pollari.

Koulutus käynnistyi verkkoluennoilla, joista ensimmäisen aiheena oli monipuoliset kasvisruokavaliot. Luennolla kerrattiin erilaisia ruoka-aineallergioita sekä kasvisruokavalioiden ravitsemuslaadussa huomioitavia tekijöitä. Toisella verkkoluennolla käytiin läpi sitä, miten vastuullisuus voidaan huomioida ammattikeittiötyössä, sekä tutustuttiin erilaisiin kasviproteiineihin ja niiden käyttöön ruoanvalmistuksessa. Verkkoluennoilla päästiin hyvin vauhtiin näiden ajankohtaisten teemojen käsittelyssä ja ammattilaiset keskustelivat aktiivisesti muun muassa kasvisruokien kanssa ilmenneistä haasteista; liittyen esimerkiksi tarjoiluhävikkiin ja asiakaspalautteisiin.

Koulutuksen lähiopetukset käynnistyivät ammattikeittiölaitteita myyvän Metoksen edustajan luennolla. Edustaja toi esiin tärkeää tietoa siitä, miten koneita ja laitteita tehokkaasti hyödyntäen voidaan ruoanvalmistusprosessia osin automatisoida, ja siten tehostaa prosesseja ja vähentää työn kuormittavuutta. Luennon jälkeen opiskelijat saivat lisäksi nauttia IsoMitan kouluttajien kylmävalmistuksella valmistetun herkullisen lounaan. IsoMitan kouluttajat avasivat ammattilaisille kylmävalmistuksessa huomioitavia perusasioita, minkä lisäksi kylmävalmistustekniikkaa ja -reseptejä harjoiteltiin myös keittiön puolella. Ruoat olivat kaikkien mielestä erittäin maukkaita ja helppoja valmistaa.

Lähiopetuspäivinä osallistujat pääsivät opettajien ohjauksessa valmistamaan erilaisia värikkäitä, kylmiä ja lämpimiä, kasvisruokalisukkeita. Opettajat olivat valinneet valmistettavaksi monipuolisia kasvisruokalajeja; kuten paahdettu kirsikkatomaattikeitto, kasvispatonki, hernehummus ja punajuurikauratto. Ohjelmassa oli myös valmistaa lounasruokia, missä ei käytetty lainkaan lihaa. Valmistettavien reseptien joukossa oli muun muassa Hernis-lasagnea ja Beanit-minestronekeittoa. Lisäksi osallistujat saivat mukaansa ideoita helposti valmistettaviin papuja, linssejä ja kikherneitä sisältäviin lisukkeisiin, mitä voidaan käyttää salaattipöydässä. Näiden avulla ruokavalioon saadaan helposti lisää kasviproteiinia.

Kasvislisukkeet

Kuva 1. Ravintolan lounaslinjastossa voi tarjota erilaisia värikkäitä kasvislisukkeita.

Yhden lähiopetuspäivän teemana oli vegaanisuus: kaikki valmistetut ruokalajit olivat vegaanisia, eli niihin ei käytetty mitään eläinperäisiä raaka-aineita. Osallistujat pääsivät valmistamaan perinteisiä ruokalajeja korvaamalla eläinperäinen ainesosa muulla, esimerkiksi käyttämällä pyttipannussa vegekuutioita, sekoittamalla coleslaw soijajogurttiin, sekä käyttämällä käristykseen riistan sijasta nyhtökauraa. Ruoanlaiton lomassa osallistujat pääsivät myös jakamaan kokemuksiaan ja hyviä vinkkejä toisilleen. Lisäksi osallistujat pääsivät valmistamaan vegaanisia kakkuja, jotka olivat kovasti kaikkien mieleen ja koulutuspäivän päätöskahveilla ne katosivatkin nopeasti parempiin suihin. Huhu kertoo, että moni hyvä resepti päätyi jälkikäteen myös osallistujien kotikeittiöön.

Vegaaninen kakku.

Kuva 2. Vegaaninen Snickers-kakku oli yksi ravitsemisalan ammattilaisten suosikeista.

Heli Nevala

Hankkeen verkkosivut: Osallistujalähtöinen moniammatillinen koulutuspolku – OSMO – SeAMK Projektit.

 Blogi on osa Osallistujalähtöinen moniammatillinen koulutuspolku – OSMO-hanketta, jota rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.