"Se kun sai ympärilleen samanhenkiset ihmiset ja loi kontakteja tulevaisuuteen"

Olen Kaisa Peura. Ikää on kertynyt 26 vuotta. Olen alun perin kotoisin Jalasjärveltä ja kasvanut tilalla, jossa kasvatetaan sonneja. Kotitausta on vaikuttanut vahvasti siihen, että olen aikanaan lähtenyt maatalousalalle. Ennen ammattikorkeakouluopintojani kävin lukion, koska äitini vaati. Mutta heti kun lukio oli suoritettu, hain suoraan opiskelemaan agrologiksi (AMK) Seinäjoen ammattikorkeakouluun ja aloitin opintoni syksyllä 2017.
Koulussa tapasin puolisoni, jonka perässä muutin Pohjois-Karjalaan. Työskentelin viitisen vuotta maatilan emäntänä ja nyt olen aloittanut työt hankekoordinaattorina. Aiheena tietenkin maatalous ja sen elinvoimaisuuden säilyttäminen tulevaisuudessa. Sen lisäksi toimin Nauta-lehden vakituisena kolumnistina ja yritän puhua sosiaalisessa mediassa maatalouden puolesta. Ja ettei tilaa jäisi millekään muulle kuin maataloudelle, niin harrastan lehmämuotokuvien maalausta. No, sählylle varaan aina aikaa.
Talousasioihin erikoistuminen antoi eväitä jatkoon
Olen pohjimmiltani hyvin vahvasti nautaihminen ja erityisesti naudan jalostukseen liittyvät opinnot kiinnostivat minua koulun alkaessa. Siitä huolimatta erikoistuin opintojen kolmantena vuotena talouspuolelle, koska koin saavani siitä enemmän eväitä jatkoa ajatellen. Erikoistumisharjoitteluni tein Faballa eläinkaupan tehtävissä nautojen osto- ja myyntityössä ympäri Suomen. Tein myös opinnäytetyöni Faban kanssa RP1-geenin ilmentymisestä länsisuomenkarjalla. Sain näin opintoihini mukaan haluamani jalostuspuolen.
Parhaiten opiskeluajoiltani mieleeni jäi verkostoituminen. Se kun sai ympärilleen samanhenkiset ihmiset ja loi kontakteja tulevaisuuteen. Eikä se verkostoituminen jäänyt vain opiskelukavereihin tai opettajiin, vaan ajattelen, että opiskelijana oli helpompi ja matalampi kynnys päästä verkostoitumaan laajemmin sellaisiin tahoihin, joiden kautta pystyy edistämään tulevaa uraa alan töiden parissa vuosienkin päästä. Opiskelijana oli paljon helpompi mennä alan uusiin juttuihin mukaan, kun ei tarvinnut olla jo ns. ”alan ammattilainen” vaan olit opiskelijana menossa oppimaan uutta.
Ennakkoluulottomasti kokeilemaan uusia juttuja
Totta kai tunneillakin saadut teoriaopit ovat tärkeitä ja luovat pohjaa alan osaamiselle ja valmistavat työelämään, mutta minä ajattelen, että ne tiedot päivittyvät kokoajan ja muutaman vuoden päästä moni tieto on jo vanhentunut. Ja siksi koen, että opiskelusta saa kaiken potentiaalin irti, kun lähtee ennakkoluulottomasti kokeilemaan uusia mahdollisuuksia ja kasaa omia verkostojaan. SEAMK tarjoaa siihen kyllä kannustavat ja hyvät mahdollisuudet!
Parasta opiskeluissani olivat verkostot, harjoittelut ja mahdollisuudet, jotka avautuivat opiskelujen ohella. Pääsin mm. esittämään opinnäytetyöni aiheen maataloustieteen päivillä Helsingissä, huippu hetkiä!
Harjoittelussa oppii valtavasti kaikkea
Työskentelin opiskeluaikanani meijeristinä ja maatilalla. Opiskelu ei sinänsä tuonut ainakaan meijeristin työhön mitään lisäosaamista. Maatilalla työskentelyyn nyt tietysti tuli uusia näkökulmia ja tulevaisuuden ajatuksia. Erikoistumisvuotena talouden parissa oppi kyllä Excelin pyörittelyn ulkoa, joten se on yksi konkreettinen asia ja se, että talousosaaminen korostuu maatalousyrityksen pyörittämisessä. Tähän saadut opit tulivat kyllä käyttöön.
Tässäkin korostaisin vielä enemmän harjoitteluiden merkitystä. Harjoittelussa oppi valtavasti kaikkea uutta maataloudesta alana, jota ei koulunpenkiltä voinut saada. Agrologiopiskelijoille on usein harjoittelu omalla tilalla helpoin valinta. Minä kuitenkin suosittelen kaikille, että tehkää harjoittelu jossain muualla. Se antaa valtavat opit, uudet näkökulmat, uudet ratkaisut ja hyödyt moneen osa-alueeseen maatalousyrityksen johtamisessa.
Tehtävänä Pohjois-Karjalan maatalouden elvyttäminen
Tulevaisuudessa minulla on suunnitelmissa Pohjois-Karjalan maatalouden elvyttäminen ja pelastaminen sekä maatalouden puolesta puhuminen. Katsotaan mihin allekirjoittaneen rahkeet riittävät, mutta parhaansa pitää aina yrittää.
Suosittelen opintoja SEAMKissa kyllä kaikille, niin agrologi (AMK) -tutkinnon kuin muidenkin tutkintojen parissa. SEAMK on mielestäni opiskelijaystävällinen, viihtyisä ja ajassa pysyvä ammattikorkeakoulu, joka tarjoaa opiskelijoilleen hyvän ja turvallisen oppimisympäristön. Koin aina, että SEAMK oli tukemassa ja auttamassa opiskelijaa toteuttamaan isompiakin unelmiaan. Ja tarjoaahan Seinäjoki muutenkin opiskelijoille otollisen asuinympäristön.
Kaisa Peura
SEAMK Alumni