Restonomiopiskelijoiden kokemuksia Erasmus Blended Mobility -opintojaksolta
Osallistuimme kevään 2024 aikana kansainväliselle Nutrition International Health Promotion Project -opintokokonaisuudelle, joka sisälsi työskentelyä kansainvälisissä työryhmissä projektin tehtävien parissa. Opintokokonaisuus alkoi helmikuussa virtuaalisella osuudella, jonka aikana työskentelimme pienryhmissä verkossa eri alustoilla. Etsimme taustatietoja eri kohderyhmien ravitsemussuosituksista sekä ravitsemuksellisesta tilanteesta niiden maiden osalta, mistä kurssilla oli osallistujia. Taustatietojen kartoituksen jälkeen jokainen pienryhmä valitsi kohdemaistaan jonkun kohderyhmäänsä sopivan terveydenedistämisohjelman, josta kyseisen maan osallistujat etsivät tietoja ja hyviä käytänteitä sekä haastattelivat jotain ohjelman suunnittelussa ollutta henkilöä.
Virtuaalisen osuuden päätteeksi vertailimme pienryhmissä maidemme ravitsemustilannetta sekä terveydenedistämisohjelmia ja kokosimme näistä esityksen. Kansainvälisten työryhmien tehtävien lisäksi teimme jokainen kurssille osallistunut opiskelija ja opettaja esittelyvideon itsestämme kurssin verkkoalustalle. Lisäksi kurssin jokaisen maan osallistujat tekivät maittain ryhmissä esityksen omasta maastaan.
Intensiiviviikko Antwerpenissa
Kurssi huipentui intensiiviviikkoon Belgian Antwerpenissa, jossa tapasimme kurssin muiden maiden osallistujat livenä ensi kertaa. Intensiiviviikko oli nimensä mukaisesti intensiivinen. Koulupäivät olivat pituudeltaan 8–9 tuntia pitkiä. Maanantaihin kuului kurssin esittelyä ja toisiimme tutustumista. Iltapäivällä oli kaikkien maiden esitysten vuoro ja esitysten jälkeen maistelimme herkkuja, joita jokaisen maan opiskelijat toivat omista maistaan. Tiistai alkoi pienryhmien kansainvälisillä esityksillä, jonka jälkeen tutustuimme intensiiviviikon päätehtävään. Illalla pääsimme vielä ohjatulle turistikierrokselle kaupunkiin.
Keskiviikkona ja torstaina työskentelimme tiiviisti projektin päätehtävän parissa, jonka tulokset esiteltiin perjantaiaamuna jurylle ja muille opiskelijoille. Esitysten jälkeen saimme opettajilta palautetta tehtävästä, arvioimme kurssia sekä teimme kansainvälisissä ryhmissä markkinointivideota seuraavan vuoden kurssiesittelyä varten. Perjantai-iltana kävimme ruokailemassa ihanassa paikallisessa vegaaniravintolassa (sai sieltä kalaakin). Lauantaina kävimme vielä brunssilla ihanassa vohveliravintolassa, johon päätimme intensiiviviikon yhteisen osuuden.
Eri kulttuureja, kansainvälistymistä sekä englannin kielen taidon kerryttämistä
Tämä oli mahtava kurssi. Opimme paljon eri maiden kulttuureista ja tavoista työskennellä sekä viettää vapaa-aikaa. Ennen kaikkea saimme kansainvälistä kokemusta ja näkemystä terveyden edistämiseen ravitsemuksellisten näkökulmien kautta eri ikäryhmille. Joku meistä taisi saada kurssilta hyviä eväitä myös opinnäytetyöhönsä. Antwerpen on kaunis, kiehtova ja ystävällinen kaupunki. Vapaa-ajalla osa meistä kävi mm. Suklaamuseossa ja ostoksillekin jäi aikaa. Jos haluaa rauhassa tutustua kaupunkiin, kannattaa varata matkaan pari lisäpäivää. Osa porukastamme kävi myös Brysselissä tai jatkoi matkaansa intensiiviviikon jälkeen Amsterdamiin. Belgiasta on hyvät kulkuyhteydet esimerkiksi junalla eri suuntiin.
Parasta koko kurssissa ja matkassa oli kuitenkin se, että saimme tutustua ihaniin ihmisiin Belgiasta, Espanjasta, Kreikasta ja Suomesta. Toivomme tapaavamme heitä vielä elämämme aikana. Kiitos Erasmus+-tuesta, joka auttoi matkakuluissa avokätisesti.
SeAMKin restonomiopiskelijat
Jani Kivistö
Senni Hyvönen
Noora Sinkko
Noora Peltola
Anni Sallinen
Milja Varila
Henna Laurén