Painettua asiaa digiuteliaille, olkaa hyvä!

Diko hankkeen logo.

Uteliaisuus on tulevaisuuden tärkein ominaisuus, sanoo futuristi Ian Beacraft Ylen artikkelissa (lainattu 19.6.23). Futuristi Beacraft vieraili toukokuussa 2023 Suomessa erään tietoturvayhtiön tapahtumassa puhujavieraana.

Beacraftin ajatuksista on hyvä poimia ainakin tämä meidän jokaisen eli opiskelijan, työelämässä olevan ja ehkä jo eläkeiän saavuttaneen ohjenuoraksi – myös digiasioihin:

“Jos olet kiinnostunut jostain asiasta, opit tuntemaan sen. Kun opit tuntemaan asian, sen ympäriltä katoaa paljon pelkoja. Perehtyneisyys antaa sinulle mahdollisuuden soveltaa asiaa tavoilla, joita et välttämättä osannut odottaa. Ja se luo arvoa sinulle ja muille.”.

Digiosaamisen vaateet ja uudet teknologiset ilmiöt voivat hämmentää, sen inhimillisen tosiasian myös SeAMKin ja University of Vaasan yhteinen, ESR-rahoitteinen DIKO – Digiosaamisen kehittäminen Etelä-Pohjanmaan pk-yrityksissä -hanke  on tunnistanut. Digiloikkia ottamattomien lisäksi myös digiosaavat ammattilaiset ja konkariosaajat saattavat tuntea epävarmuutta alati muuttuvan ja kehittyvän teknologian käyttäjinä. Digiosaamisen kehittäminen ei katso ikää. Kun hahmottaa ja oppii, näkee mahdollisuuksia.

Painotuotteet, podcastit ja verkkosivu tietopankkina – yhteistä digikehittämistä kohti

Julkaisimme toukokuussa 2023 hankkeen lopputuotoksena ihmisläheiset, matalankynnyksen opas-työkirjan yrityksille ja digikäsikirjan yrittäjille. Myös painotuotteina, jotta uuteen asiaan on helppo tarttua.

DIKO-podcastit ja bloggaukset toimivat mukavina lisätiedon antajina ja oman ajattelun virittäjinä. Podcasteja on julkaistu kahden teeman alle: DIGITAIDOT, MARKKINOINTI, MYYNTI ja DIGISTRATEGIA. Bloggauksien avulla pääset ikääntymisen, oppimisen, digiloikan, markkinoinnin ja strategian teemoihin.

DIKO-hankkeen helposti lähestyttävien toimien ja julkaisujen keskiössä ovat olleet konkariosaajat niin yrittäjinä kuin työntekijöinä. Toivomme DIKO-tiimissä, että julkaistut tuotokset ja vielä tulossa oleva elokuun koulutuskokonaisuus antaisivat eväitä uteliaisuuteen, uuden oppimiseen, oivalluksiin, oman digiosaamisen positiointiin ja jopa digistrategian suunnitteluun tai päivittämiseen.

Kohti parempaa digiosaamista – OPAS-TYÖKIRJA yritysten konkariosaajien digitaitojen kehittämiseen ja johtamiseen -julkaisun keskeisenä teemana on työntekijyys, johtajuus, oppijuus ja strategia digimuutoksissa:

– Miten sinä, yrittäjä ja työnantaja, varmistat oman riittävän digiosaamisesi yrityksesi digiluotsina?
– Mitä tulee ottaa huomioon, kun mietit yrityksesi digistrategiaa ja johdat digiosaamista?
– Miten huomioit eri-ikäiset osaajina ja oppijoina?
– Miten hoidat työhyvinvointia?
– Miten pidät kiinni konkariosaajista?

Konkarien osaamisen kehittämisen ja oppimisen asiantuntijana opas-työkirjassa on toiminut lehtori Katariina Perttula Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Työryhmässä ovat olleet mukana asiantuntija Suvi Hakala ja projektipäällikkö Katja Kaataja SeAMKista, lehtori Nicolas Martinez SeAMKista, konkariyrittäjä Juha Koivisto Insiderista sekä asiantuntija Marja Katajavirta SeAMKista.

Ihana digi! Yrittäjän digikäsikirja 2023 on pk-yrittäjän digitaitojen starttipaketti. Käsikirja on julkaistu painotuotteena, pdf-tiedostona ja verkkosivustona.

Digitalisaatio koskettaa jokaisen yrittäjän liiketoimintaa ja elämää. Yrittäjän digikäsikirjan tarkoituksena on helpottaa erityisesti konkariosaajien pieniä ja suuria digiloikkia, mutta käsikirja sopii kaikenikäisille yrittäjille. Digitaitoja kannattaa ylläpitää ja harjoitella tavoitteellisesti. Digi ei mene rikki, vaan tekemisen ja kokeilemisen kautta digityövälineistä voi tulla tuttu ja jopa ihana lisä yritystoimintasi arkeen. Käsikirja on yrittäjän kaveri arjessa, apu pieniin ja suurempiin digihaasteisiin, diginä toimimisen tilanteisiin sekä tulevan suunnitteluun.

Ihana digi! Yrittäjän digikäsikirja on koottu keväällä 2023. Käsikirjan työryhmässä ovat olleet mukana asiantuntija Suvi Hakala, lehtori Katariina Perttula ja projektipäällikkö Katja Kaataja.

Tue omaa digirohkeuttasi

Muistatko, kun älykännyt, automatisoidut digitaaliset laskutusprosessit ja ajanvarausjärjestelmät, markkinointiautomaatio ja pilvipalvelut olivat uusia. Muistako ensimmäisen tietokoneen työpaikallasi? Mitä tuntemuksia silloin tunsit? Jäätymistä, uteliaisuutta, epävarmuutta?  Ylen artikkelissa Beacraft sanoo juuri nyt ajankohtaisen tekoälyn katovan aikanaan osaksi arjen taustakohinaa, ikään kuin tutuksi jutuksi. Tekoälyhän on oikein kiva kaveri, kun siihen tutustuu, uteliaana.

Beacraft muistuttaa, että teknologian aiheuttamista muutoksista on murehdittu aina:

”Jos kerran ihminen oli jo 50 vuotta sitten pää pyörällä muutoksesta, miten nykyihminen voi pitää pakkansa kasassa?”, ”Kuvittele, kuinka paljon nopeammin asiat muuttuvat tänä päivänä.” ja ”Muutos synnyttää yleensä enemmän mahdollisuuksia kuin se vie.”.

Opas-työkirjassamme sanotaan: ”Digirohkea henkilö voi toki kohdata epävarmuutta, epämukavuutta ja hankaluuksia uuden oppimisen äärellä, mutta hän osaa ja haluaa pysytellä mukana teknologisessa muutoksessa”.

Tue asennetta itsessä ja ympärillä, tulos näkyy kassassa.

Meillä oli mustavalkotelkkari ja nyt minulla on älykänny

Koska haluamme DIKO-hankkeessa muistaa aina ihmisnäkökulman digisasioista puhuttaessa, on luonnollista tarjota maksuton Digipanikoijasta digiosaajaksi -koulutuskokonaisuus yrityksille. Tämä digin ja ihmisen ihanasti ja inhimillisesti yhdistävä kolmen Teamsin sarja toteutetaan 14./17./21.8. iltaisin toimistoajan jälkeen 16.30 – 17.45. Kutsumme sinut ja kollegasi ja kaikki konkariosaajat mukaan! Pääset osallistumaan kotoa tai toimistolta tai voit saapua johonkin kuudella eri paikkakunnilla järjestettävistä yhteiskatsomoista. Valitse paikkakunta ilmoittautumislomakkeelta.

Kouluttajina toimivat Sanna-Riikka Valtonen ja Pirkko Tavaila, joista jälkimmäisen kouluttajaesittelyn avauslause on tämän luvun väliotsikko mustavalkotelkkarista. He näkevät, että kun asenne digitekemistä kohtaan muuttuu myönteiseksi, osaaminen kehittyy, työhyvinvointi lisääntyy ja työurat pitenevät.

Nähdään livenä tai linjoilla!

Elokuussa 2023 voit vielä pyytää minulta näiden tuotteiden teemojen esittelyä kutsumalla kylään esimerkiksi yrittäjäyhdistyksesi tapaamiseen livenä tai Teams-yhteydellä.

Katja Kaataja
projektipäällikkö
DIKO – Digiosaamisen kehittäminen Etelä-Pohjanmaan pk-yrityksissä
SeAMK

Lisätietoja: katja.kaataja@seamk.fi

DIKO – Digiosaamisen kehittäminen -hankkeessa kehitetään eteläpohjalaisten mikro- ja pk-yritysten sekä näiden henkilöstön digitaalista osaamista. Rahoitus on Euroopan Unionin sosiaalirahastosta (ESR). Toteuttajina ovat Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Vaasan yliopisto.

P.S. Painotuotteita on jaossa yhteensä yli 800 painettua kappaletta. Hankkeen päättyessä elokuun lopussa painettuja oppaita on edelleen saatavissa SeAMKin Yrittäjyys ja kasvu -tiimistä, Frami F, neljäs kerros. Painotuotteiden jalkauttamisen merkeissä olen saanut vierailla jo Alajärvellä, Seinäjoella ja Teuvalla. Katso kuvat!

Ihmisiä kokoontuneena pöydän ääreen läppäreiden kanssa.
Järviseudun Yritys-Suomi kutsui DIKO-hankkeen kokoukseensa toukokuussa 2023 esittelemään tuloksia ja juttelemaan kahvihetkeen. Alajärvelle vein runsaasti painotuotelämpimäisiä – kysy paikallisesti omaa painettua kappalettasi JPYP:n väeltä tai lataa verkkosivultamme ja tulosta (Kuva: Katja Kaataja).
Ryhmäkuva.
Pidä konkariosaajista kiinni digimuutoksissa -tilaisuus kokosi toukokuussa 2023 väkeä Seinäjoelle. Tilaisuus oli julkaisutilaisuus. Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin ja DIKO-hankkeen järjestämässä tilaisuudessa paikalla järjestäjä- tai puhujatahoina olivat asiantuntija Marja Katajavirta (SeAMK), projektipäällikkö Katja Kaataja (SeAMK), yhteyspäällikkö Petra Piironen (EP kauppakamari), toimitusjohtaja Tomi Kohtanen (EP kauppakamari), projektitutkija Marko Siltamäki (Vaasan yliopisto), lehtori Katariina Perttula (SeAMK), projektityöntekijä Satu Metsomäki (SeAMK) ja työelämän kehittämisen johtava asiantuntija Jenni Pitkänen (Teknologiateollisuus). Puhumassa oman yrityksen konkariosaajien digihuomioimisesta oli myös operatiivinen johtaja Tuulia Holkkola Junkkarista (Kuva: Katja Kaataja).
Keskustelutilaisuus luokkatilassa.
Digiloikan ottamisista keskusteltiin Teuvalla Luonto-Parrassa kesäkuussa 2023. Seinäjoen yliopistokeskuksen AKKE-hanke työstää yhdessä yrittäjien kanssa digitaitoja. DIKO-hankkeen julkaisut toimivat erinomaisena apuna liikkeelle lähtöön yrityksen digikehittämisessä. Sain olla esittelemässä ja jakamassa painotuotteita. Tilaisuuden kohderyhmänä ja myös järjestäjänä Teuvan Yrittäjät (Kuva: Janika Hautaviita).