NexTech-hanke kuulolla Nordic Business Forum -tapahtumassa

Nordic Business Forum

NexTech-hanke osallistui Nordic Business Forum live stream -tapahtumaan Seinäjoella 25.–26.9.2024. Tapahtuman kattoteemana oli rohkea johtajuus. Osallistumisen tavoitteena oli tarkastella sitä, miten hankkeemme teemat, kuten nousevat teknologiat ja digitaaliset innovaatiot, nousevat esiin puheenvuoroissa. Hieman yllättävää oli, että hankkeen keskeisistä teemoista lähinnä vain tekoäly nousi isommin esille. Kuitenkin muutama mielenkiintoinen puheenvuoro ja keskustelu jäi erityisesti mieleen näihin teemoihin liittyen. 

Tekoälyyn syvennyttiin heti tapahtuman aluksi live-lavan (HS Visio Live Studio) keskusteluissa. Peter Sarlin, Pohjoismaiden suurimman yksityisen tekoälylaboratorion Silo AI:n toimitusjohtaja ja Aalto-yliopiston työelämäprofessori, korosti tekoälyn kasvavaa roolia jokapäiväisessä elämässämme. Hän ennusti myös robotiikan tulevan entistä keskeisemmäksi osaksi päivittäisiä toimintojamme. Antti Koskela, WithSecuren toimitusjohtaja, pohti puolestaan seuraavaa suurta kehitysaskelta, joka voi liittyä niin kvanttiteknologiaan, robotiikkaan kuin vihreän teknologian innovaatioihin. Hän nosti lisäksi esiin yhä kasvavan tietoturvan merkityksen ja antoi hyvin yksinkertaisen neuvon erityisesti pienemmille yrityksille, joiden resurssit tietoturvan ylläpitämiseen ovat rajalliset: huolehdi kaikkien laitteiden päivitykset aina kuntoon.  

Morten Hansen, Berkeleyn yliopiston johtamisen professori ja Apple Universityn vanhempi johtaja, puhui siitä, miten tekoäly muuttaa työnteon tapoja. Hän korosti, että tekoälyyn tulisi suhtautua aloittelijan mindsetillä ja miettiä, mihin osaan työtämme voimme sitä hyödyntää. Hansenin mukaan tekoäly voi auttaa (augmentation) tai tehdä kaiken (automation). Pienemmissä yrityksissä resurssit ovat rajalliset, joten kaikkien uusien teknologioiden mukaan ei kannata hypätä, vaan rakentaa pidemmän tähtäimen strategia ja valita esimerkiksi kolme tärkeintä asiaa, joita seurata. Hansen antoi esimerkin rekrytoijan työstä, jossa tekoäly voi suorittaa osan tai jopa koko rekrytointiprosessin. Sen sijaan, että ajatellaan tekoälyn vievän koko rekrytoijan työn, voikin ajatella tekoälyn vapauttavan rekrytoijan keskittymään kokonaan uusiin osa-alueisiin, kuten uusien työtekijöiden perehdyttämiseen, kouluttamiseen ja valmentamiseen. 

Nordic Business Forum tarjosi runsaasti ajateltavaa ja inspiroivia näkökulmia rohkeasta johtajuudesta ja teknologian tulevaisuudesta. Tapahtuma vahvisti käsitystä siitä, että tekoäly – tai tukiäly, kuten moni esiintyjä sitä kutsui – on tulevaisuuden keskeinen työkalu. Sen hyödyntäminen vaatii strategista ajattelua ja rohkeutta.  

Suvi Hakala
asiantuntija

Artikkelin kirjoittamiseen on hyödynnetty tekoälyä (Copilot) tarkistamaan tekstissä mainittujen henkilöiden taustoja ja titteleitä, jonka voidaan todeta nopeuttaneen kirjoitusprosessia. 

Blogi on osa Euroopan unionin osarahoittamaa NexTech Ecosystem: Monialainen innovaatiotila ja yhteiskehittämiskeskus -hanketta. Hankeaika on 1.8.2024-31.12.2026.

Lisätietoja hankkeesta:

Projektipäällikkö Anne-Mari Latvala I p. 040 830 2007 I anne-mari.latvala@seamk.fi

Hankkeen verkkosivut: https://projektit.seamk.fi/hyvinvointi-ja-luovuus/nextech-ecosystem-monialainen-innovaatiotila-ja-yhteiskehittamiskeskus/?preview=true