Maistuvia reseptejä ikäihmisille Planning of menus -opintojaksolla

Henkilö seisoo ravintolan keittiössä työasu päällään.
Jani Kivistö pääsi kehittämään ikäihmisille maistuvia reseptejä ja ruokia.

Restonomien syventäviin ammattiopintoihin kuuluvalla Planning of menus -opintojaksolla saimme toimeksiannon, jossa meidän tuli kehittää maistuvia reseptejä ikäihmisille sekä suunnitella heille viikon ruokalista. Loimme ja muokkasimme, tuotanto-ohjausjärjestelmää hyödyntäen, reseptejä sekä annoskortteja ikääntyneiden ruokasuositusten kriteerien mukaisiksi. Opin opintojakson aikana erittäin paljon tehdessäni työtä reseptien, ruokalistan ja tuotannonohjausjärjestelmän parissa. Projektissa jouduin koko ajan peilaamaan eri aterianosia suosituksiin, joten tämän opintojakson aikana ravitsemukselliset asiat jäivät todella hyvin mieleen.

Sydänmerkkiateria – parempi valinta

Kehittämiämme ruokia maistatettiin ikäihmisille makuraatipäivässä, jonka järjestimme SeAMKin opetusravintola Prikassa. Saimme kehittävää palautetta juuri oikealta kohderyhmältä. Ilahduttavaa oli huomata, miten he pääosin suhtautuivat myönteisesti kehittämiimme ruokiin, vaikka ovat tottuneet ehkä hieman erilaiseen makumaailmaan – meidän ruokamme kun olivat Sydänmerkki-aterian kriteerien mukaisia. Sydänmerkki-kriteerein valmistetuissa aterioissa kiinnitetään huomiota erityisesti aterianosien rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään.

Reseptivihkon sivu, jossa valmistusohje ja annoskuva.Reseptivihkon sivu, jossa valmistusohje ja annoskuva.

Tuotimme opintojakson aikana kehittelemistämme resepteistä myös reseptivihkosen, joka sisälsi jokaiselta työryhmältä kaksi pääruokareseptiä sekä kyseisen reseptin annoskortin mukaisten lisukkeiden reseptit.

Opintojakso oli erittäin mielenkiintoinen ja antoisa.

Jani Kivistö
Restonomi (AMK) -monimuoto-opiskelija
SeAMK