Kuinka opiskelija voi syödä terveellisesti ja samalla venyttää penniä?
Opiskelijan arjen täyttää opiskelu ja monesti kiireessä ruoka tulee joko tilattua wolttaamalla tai helposti ostettua hiilarihöttöä, joka pitää nälän hetken aikaa, muttei täytä tarvittavaa ravinnon saantia. Wolttaamisen hinnalla olisi mahdollista valmistaa itsetehtyä, terveellistä ja ravitsevaa ruokaa useaksi päiväksi.
Opiskelijan pienillä tuloilla ja päivittäin tehtävillä kulutusvalinnoilla on ravitsemuksellisesti iso merkitys. Omalle jaksamiselle ja terveydelle voi tehdä isoa hallaa valitsemalla hiilihydraattipitoisia ja prosessoituja valmistuotteita. Puuro vuoden jokaisen arkipäivän aamuna syötynä aamupalana voi tuottaa isoa rahallista säästöä. Puurohiutaleiden hintavertailulla vuosikustannus voi olla eri tuotemerkkien välillä jopa 32,00 €. Tämä kertoo siitä, että jo pelkästään tekemällä valintoja kaupassa halvimman ja kalleimman vastaavan tuotteen välillä voi säästö olla useita kymmeniä euroja vuodessa, jopa satasia. Tarjoushaukkailu ja hintatietoisuus siis kannattaa.
Miten opiskelija voi säästää arjen ruokavalinnoissaan? Suunnittele viikon ruokalista etukäteen ja tee ostoslista. Osta vain listalla olevat tuotteet. Älä käytä omaa jääkaappia ruokavarastona ja pidä jääkaapissa vain tarvittavat tuotteet.
Kuinka voit säästää? – vinkkejä tarjoushaukkailuun
- Jos sinussa on yhtään viherpeukalon vikaa, voit kasvattaa itse omat yrttisi. Voit myös hienontaa ja pakastaa yrttejä pakkaseen käyttöä odottamaan.
- Tee nahistuneista hedelmistä tai vihanneksista smoothieta Terveellistä ja silkkaa säästöä.
- Mene metsään, mene marjaan. Kerää sadon antimet talteen. Ravitsevaa, halpaa ja terveellistä. Itsepoimitut mustikat ovat oiva lisä aamupuuron päälle. Lisäksi metsästä saa mielenrauhaa opiskelun vastapainoksi.
- Huomioi eri sesongit vihanneksissa ja juureksissa. Monista satokauden raaka-aineista saa terveellisiä, itsetehtyjä ja edullisia ruokia.
- Jos tuoreyrtit alkavat nahistua, saksi yrtit pakkaseen ja kun purkki on täynnä, tee vaikkapa pestoa.
- Käytä päiväysvanha maito pannukakkuihin, lättyihin tai vaikkapa makaronilaatikkoon munamaidoksi.
- Leivo itse. Itseleivotut tuotteet ovat terveellisempiä kuin kaupan tuotteet, lisäksi tiedät mitä syöt. Myös ylijääneen puuron voi leipoa sämpylöiksi.
- Huolehdi varastonkierto. Seuraa päiväyksiä jääkaapissa ja kuivatuotekaapissa. Käytä hyödyksi tuotteet, joissa päiväys lähestyy, ettei niistä muodostu hävikkiä ja näin ollen turhaa kuluerää.
- Vertaa tuotteiden hintoja kilotasolla (pakkauskoko / annoshinta). Osta tuotteita, jotka ovat edullisempia. Älä maksa merkistä vaan itse tuotteesta! Kalliimpi tuote ei aina ole se terveellisempi vaihtoehto.
- Jos noudatat proteiinipitoista ruokavaliota, voit helposti lisätä puuroon proteiinia lisäämällä sen joukkoon kananmunaa ja päälle raejuustoa.
- Minimoi hävikki! Tee isoja satseja ruokaa kerralla ja pakasta kerta-annoksina.
- Ole luova ja rohkea. Tuunaa ruokia, esim. ylijäänyt dippi tuo kastikkeeseen lisää makua.
- Älä maksa marinadista. Osta lihat marinoimattomina ja marinoi ne itse, tällöin niistä tulee myös vähäsuolaisempia etkä maksa ylimääräisestä.
- Paista, pakasta ja säilö kesän maut talven varalle.
- Valitse välipala viisaasti. Ota energiapatukan sijasta hedelmiä, jogurttia tai pähkinöitä.
- Kahvia kannattaa keittää itselleen vain se määrä, minkä juo kerralla.
- Eettiset arvot ja sen myötä luomutuotteiden ostaminen tuo lisäkustannuksia.
- Netistä löytyy hyviä vinkkisivustoja säästämiseen ja ruoanlaittoon. Esimerkiksi Martoilta ja erilaisista penninvenytysyhteisöistä löytyy rahanarvoisia niksejä.
- Hyödynnä ilta-aikaan kauppojen punalaputetut tuotteet. Monessa kaupassa tuotteiden 30 %:n alennus muuttuu 60 %:n alennukseksi klo 20–21. Alennuskäytännöt voivat vaihdella myymälöittäin – ota selvää, miten lähikaupassasi toimitaan. Säästä ostamalla tuotteita pakastimeen.
- Vältä wolttaamista ja roskaruokaa. Hiilaripommi täyttää hetken, mutta ei ravitse.
- Vältä energiajuomia. Sokeriset ja kofeiinipitoiset happojuomat ovat epäterveellisiä.
- Hyödynnä opiskelijatarjouksia.
- Hyödynnä tarvittaessa ruokajonoja. Esim. Seurakunnat ja työttömien ruokajakelut.
- Käytä ResQ Club palvelua eli osta ravintoloiden ja koulujen hävikkiruokaa edullisesti.
- Älä mene nälkäisenä kauppaan! Nälkäisenä tulee tehtyä herkemmin mielitekoja ja heräteostoksia, jolloin myös rahaa kuluu turhaan. Hyvin usein mieliteot ovat myös epäterveellisiä.
Satu Korpijärvi ja Seija Ylimmäinen
Restonomi (AMK), monimuoto, SeAMK