Kannattaa tarttua kaikkiin opintojen aikana eteen tuleviin mahdollisuuksiin

Olen Milja Varila ja valmistuin Perhon Lukiosta keväällä 2021. Lukion jälkeen suuntasin suoraan Seinäjoen ammattikorkeakouluun. Seinäjoen ammattikorkeakoulussa aloitin restonomiopinnot syksyllä 2021 ja valmistuin restonomiksi jouluna 2024. Olin kiinnostunut ravitsemuksesta sekä ruokapalveluista, joten oli helppo päätös suunnata restonomiksi. Paikaksi valikoitui Seinäjoki, koska täällä opinnot painottuvat ravintolamaailmaan, ja Seinäjoki on suhteellisen lähellä kotipaikkakuntaani.

Restonomi (AMK) -tutkinto auttoi minua kehittämään osaamistani ravitsemuksesta sekä antoi syvällistä oppia ruokapalvelujen suunnittelusta ja toteutuksesta. Ravintola- ja elintarvikealalla on paljon mahdollisuuksia, ja halusin syventää osaamistani ruokavalioista ja ravitsemuksen tieteellisistä perusperiaatteista. Lisäksi oli tärkeää kehittää asiakaspalvelu- ja johtamistaitoja, jotka ovat keskeisiä alalla.

Lämmin ja kannustava opiskeluilmapiiri

Seinäjoelta jäi erityisesti mieleen lämmin ja kannustava opiskeluilmapiiri. Opiskelut olivat hyvin käytännönläheisiä ja pääsin heti työskentelemään oikeiden asiakastilanteiden parissa. Muistan myös monia hauskoja hetkiä luokkakavereiden kanssa ja yhteiset projektit, jotka auttoivat tiimityöskentelytaitojeni kehittymisessä. Osallistuin myös opiskelijatoimintaan toimimalla muutaman vuoden tutorina sekä yhden kauden restonomien hallituksessa (ResSA ry) sihteerinä. Koulun oheistoiminta tarjosi erinomaisia mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja vahvisti yhteishenkeä eri vuosikurssien opiskelijoiden välillä omalla alallani.

Parasta opiskeluissani oli se, että opin teoriaa, mutta pääsin myös heti soveltamaan oppimaani käytäntöön. Esimerkiksi ravitsemusopin ja ruokapalvelujen suunnittelun opiskelun ohella pääsin tekemään työharjoitteluita ja projekteja, jotka antoivat minulle arvokasta kokemusta. Oli myös upeaa saada palautetta ja tukea omilta opettajiltani, jotka olivat todella asiantuntevia.

Opinnot syvensivät osaamistani

Opintojeni aikana tein useita työharjoitteluita ravintola-alalla ja työskentelin samanaikaisesti kokkina sekä tarjoilijana ravintolassa. Opinnoista sain arvokasta lisäosaamista työhöni, erityisesti ravitsemuksen, ruokaturvallisuuden ja asiakaspalvelun alueilla. Opintojeni kautta sain syvällisempää tietoa siitä, miten ruokavalinnat ja ravitsemus vaikuttavat hyvinvointiin. Lisäksi opin johtamista, jonka taidot ovat päässeet käyttöön työelämässä.

Kehittämistehtävät opintojen aikana auttoivat minua ymmärtämään, miten käytännön työssä voi kehittää prosesseja ja parantaa asiakaspalvelua. Esimerkiksi ruokapalveluiden kehittämisprojekti antoi minulle käytännön työkaluja, joita voin hyödyntää tulevaisuudessa, jos päädyn johtamaan ravintolaa tai työskentelemään ravitsemusalalla.

Tulevaisuudessa haluan päästä matkustelemaan ja hankkimaan kansainvälistä kokemusta, mutta myöskin kehittää osaamistani henkilöstöjohtamisen puolella. Aikomuksenani on hakea Vaasan yliopistoon henkilöstöjohtamisen puolelle täydentämään opintojani.

Kannattaa tarttua kaikkiin eteen tuleviin mahdollisuuksiin

Suosittelen opintoja SEAMKissa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ravitsemuksesta, ruokapalveluista tai matkailualasta. SEAMK tarjoaa käytännönläheistä ja monipuolista opetusta, ja opiskelijayhteisö on todella kannustava. Uusille opiskelijoille sanoisin, että tarttukaa kaikkiin mahdollisuuksiin, joita opintojen aikana tulee eteen. Työharjoittelut, projektit, verkostoituminen sekä vaihtoon lähteminen (harjoittelut tai intensiiviviikot) ovat todella tärkeitä, ja ne auttavat teitä saamaan jalansijaa työelämässä.

Opintojeni aikana opin paljon itsestäni ja omista vahvuuksistani. SEAMKissa sai kehitettyä niin ammatillisia taitoja kuin henkilökohtaisia ominaisuuksia, ja se on ollut tärkeää urakehitykseni kannalta. Haluan kiittää kaikkia opettajia ja opiskelukavereita, jotka ovat olleet osa tätä matkaa. Opiskelu SEAMKissa oli yksi parhaista päätöksistä, joita olen tehnyt!

Milja Varila
SEAMK Alumni