FutureTech-tapahtuma Oulussa 10.10.2024

FutureTech Oulu
Lähde: FutureTeck Oulu, https://tapahtumat.businessoulu.com/fi-FI/page/66558d0ac1afdb73af7b27dd

Minulla oli ilo osallistua NexTech Ecosystem –hankkeen myötä FutureTech-tapahtumaan Oulussa 10.10.2024. Tilaisuus tarjosi runsaasti mielenkiintoisia puheenvuoroja, jotka keskittyivät pääosin tekoälyn nykytilaan ja sen tulevaisuuteen. Erityisesti jäivät mieleeni Tero Ojanperän ja Mikko Hyyppösen ajatuksia herättävät esitykset. Ojanperä käsitteli tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia, kun taas Hyyppönen pureutui sen potentiaalisiin riskeihin.

Päivä alkoi Jussi Leponiemen johdattavalla puheenvuorolla, joka keskittyi Oulun kasvavaan yrityskenttään, erityisesti tietotekniikka-alan yrityksiin. Hän valmisteli yleisön hienosti päivän tuleville aiheille.

Ensimmäisen keynote-puheenvuoron piti Tero Ojanperä, yksi Suomen merkittävimmistä tekoälyasiantuntijoista. Hän toi esiin, kuinka tekoäly tulee mullistamaan koko maailman, vaikka olemme vasta tämän teknologian alkumetreillä. Ojanperä jakoi näkemyksen tekoälyn kolmesta kehitysaallosta: tehtäväkohtaisista parannuksista työnkulkujen uudistamiseen ja lopulta siihen, että tekoäly muodostaa palvelun tai tuotteen ytimen. Hänen puheensa keskeinen viesti oli tekoälyn rooli palveluiden personoinnissa ja kitkan vähentämisessä – eli kuinka tekoälyä voidaan hyödyntää sujuvoittamaan asiakaskokemusta.

Ojanperä käsitteli myös tekoälyinvestointien kiihtymistä ja laskentainfran merkitystä. Hän vertasi Yhdysvaltojen, Kiinan ja Euroopan valmiuksia tekoälyn hyödyntämisessä: Yhdysvalloilla on runsaasti laskentainfraa, mutta niukasti energiantuotantoa; Kiinalla puolestaan riittää energiaa, mutta laskentainfraa on vähemmän; Eurooppa puolestaan keskittyy sääntelyyn, kuten AI Act -lainsäädäntöön, mutta on jäänyt jälkeen niin tekoälymallien kehittämisessä kuin infrastruktuurissa ja energiatuotannossa.

Tero Ojanperän puheenvuoron jälkeen kuultiin yritysmaailman edustajia. Ensimmäisenä puhui Indalgo Oy toimitusjohtaja Perttu Laurinen, joka käsitteli tekoälyn tarjoamia kasvumahdollisuuksia: PwC:n arvion mukaan tekoäly voi tuottaa maailman talouteen jopa 15,7 biljoonaa dollaria vuoteen 2030 mennessä ja nostaa Suomen BKT:tä 20–25 miljardilla eurolla. Seuraavana lavalle astui Tomi Väisänen, joka esitteli konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka tekoäly voi tuoda kilpailuetua yrityksille. Juha Kolmonen Nokialta kertoi puolestaan siitä, millainen seuraavan sukupolven langaton teknologia, 6G, tulee olemaan. Teknologia yhdistää tekoälyn ja ohjelmoitavat verkkoyhteydet, jotka hyödyntävät digitaalisia kaksosia.

Tauon aikana kiersin katsomassa tapahtuman yritysesittelyjä. Esillä oli esimerkiksi 3D-tulostuksen innovaatioita sekä OSAO ja OAMK yhteishanke AITO – Tekoäly muutosvoimana työelämässä ja osaamisessa. Hanke keskittyy tekoälyn vaikutuksiin eri aloilla, erityisesti kone- ja tuotantotekniikassa, media-alalla, rakennusalalla sekä tieto- ja viestintätekniikassa. Lisäksi hankkeen tavoitteena on kehittää tekoälyyn liittyvää koulutusta ja vahvistaa henkilöstön osaamista.

Tauon jälkeen estradille astui toinen keynote-puhuja, Mikko Hyyppönen, joka on tunnettu tietoturvan ja kyberturvallisuuden asiantuntija. Hänen esityksensä käsitteli tekoälyn turvallisuutta ja etiikkaa. Hän toi esille tekoälyn mahdollisia uhkakuvia rikollisten työkaluna sekä käsitteli käyttäjäoikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Hyyppönen korosti, että vaikka tekoäly tuo valtavia mahdollisuuksia, sen tulevaisuuden suunta on edelleen epävarma, ja haasteet ovat merkittäviä.

Tapahtuma tarjosi monipuolisen katsauksen tekoälyn mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Oli selvää, että olemme keskellä teknologian murrosta, joka muokkaa niin liiketoimintaa kuin yhteiskuntaa laajemminkin. Vaikka tulevaisuus on täynnä lupauksia, se tuo mukanaan myös kysymyksiä ja epävarmuuksia. Yksi asia on kuitenkin varmaa: teknologian vallankumous mullistaa maailman, halusimme sitä tai emme.

Panu Weckman
Asiantuntija

Tekstin stilisoinnissa on hyödynnetty tekoälyä
OpenAI. (2024). ChatGPT (4o) [Large language model]. https://chat.openai.com/

Blogi on osa Euroopan unionin osarahoittamaa NexTech Ecosystem: Monialainen innovaatiotila ja yhteiskehittämiskeskus -hanketta. Hankeaika on 1.8.2024-31.12.2026.

 

Lisätietoja hankkeesta:

Projektipäällikkö Anne-Mari Latvala I p. 040 830 2007 I anne-mari.latvala@seamk.fi

Hankkeen verkkosivut: https://projektit.seamk.fi/hyvinvointi-ja-luovuus/nextech-ecosystem-monialainen-innovaatiotila-ja-yhteiskehittamiskeskus/?preview=true