Ensimmäisen vuoden insinööriopintoja Porsche Challenge -tiimissä

Kaksi opiskelijaa seisoo kilpa-auton edessä.
SeAMKin konetekniikan opiskelijat Veikka Ankkuri ja Jere Eloranta ovat osa Porsche Sprint Challenge NEZ -sarjassa kilpailevaa Relaa Racing -tiimiä kilpailukaudella 2022.

Moottoriurheilu on ollut pitkään osa SeAMKin auto- ja työkonetekniikan opintoja. SeAMKin konetekniikan opiskelijat Veikka Ankkuri ja Jere Eloranta ovat osa Porsche Sprint Challenge NEZ -sarjassa kilpailevaa Relaa Racing -tiimiä kilpailukaudella 2022. Veikka ja Jere ovat tehneet tiimin kanssa projektipajasopimukset ja kerryttävät opintoihinsa kuuluvaa 27 opintopisteen kokonaisuutta ehkä Pohjois-Euroopan näyttävimmässä sarjassa kilpailevassa tiimissä.

Veikka ja Jere ovat aloittaneet konetekniikan insinööriopinnot syksyllä 2021 ja molemmille oli jo ennen opintojen alkua selvää, että toisesta opiskeluvuodesta eteenpäin he valitsevat auto- ja työkonetekniikan suuntautumisvaihtoehdon. Aikaisempia autoalan opintoja ei kummallakaan ole ja molemmat ovat ylioppilaita. Tärkeänä ja molempia yhdistävänä seikkana on kiinnostus moottoriurheiluun sekä haave työllistyä tulevaisuudessa sen pariin.

Ryhmä ihmisiä seisoo kahden kilpa-auton ympärillä.
Relaa Racingin kilpailukalusto ja tiimin henkilöstö 2022. Veikka ja Jere vasemmalla takana.

Kauhajokelainen Relaa Racing avasi kauden Latvian Bikerniekin moottoriradalla vappuna. Tiimin tämän kauden ohjelmassa on tuttuun tapaan Porschen Sprint Challenge NEZ -sarja, joka koostuu kuudesta osakilpailusta. Porsche Sprint Challenge NEZ -sarjan kilpailukausi alkoi testeillä Pärnussa Porsche Ringillä. 22.4.2022 oli tiimin kilpailukaluston ja kauden 2022 suunnitelmien esittely Kauhajoella. Päivän päätähtenä loisti Raimo Niemen tuliterä 992-malli.

Veikka ja Jere olivat mukana Pohjois-Euroopan mestaruussarjan ensimmäisessä kilpailussa Riian Bikerniekissä huhtikuun lopussa.

– Hyvin on kyllä mennyt. Tosi paljon olen oppinut uutta ja hieno päästä näkemään tällaista maailmaa. Me olemme enimmäkseen nyt opetelleet tuota perustoimintaa, eli renkaan vaihtoa ja autojen huoltoa, Veikka kertoo.

– Tuo Riian reissu oli kyllä mahtava kauden avaus! Tuli tutustuttua tiimiin ja sen jäseniin paremmin ja päästiin näkemään, millaista se homma on ihan oikeissa kisoissa. Tunnelma oli kohdallaan ja bensaa paloi litratolkulla. Samalla tuli opeteltua auton datan keräämistä ja sen perusteella auton säätöä. Kilpailun jälkeen oltiin Jeren kanssa tallilla vaihtamassa autoihin öljyjä ja ilmaamassa jarruja, että ovat kilpurit sitten valmiita seuraaviin kisoihin, Veikka jatkaa.

Kaksi opiskelijaa etsii tietoja auton konepellin päällä olevasta kannettavasta tietokoneesta.
Veikka ja Jere Porschen tiedonkeruun parissa.

– Alkuun tämä tietty on opettelua, miten tiimi toimii. Hyvä, rento ja tiivis porukka on kuitenkin, niin kuin motorsportin piireissä yleensäkin, eli on tosi matala kynnys heittäytyä mukaan. Nyt alussa on pääasiassa opeteltu, miten ne autot laitetaan valmiiksi, että kuski voi vaan hypätä rattiin ja nostaa kytkintä, kertoo Jere ensimmäisen kisaviikonlopun jälkeen.

Ennen Veikkaa ja Jereä on Relaa Racingin kilpailutoiminnassa ollut mukana lähes 20 insinööriopiskelijaa vuodesta 2013 lähtien. Suurin osa aikaisemmista projektiopintoja tiimissä suorittaneista opiskelijoista on ollut tavallisia lukion tai toisen asteen ammatillisen koulun käyneitä. Jonkinlaista moottoriurheiluun liittyvää taustaa on ollut vain muutamalla opiskelijalla. Vuonna 2021 Relaa Racingin junioriohjelmassa kilpailleen ja sarjan voittaneen Tuomas Pöntisen kilpailuinsinöörinä toimi toisen vuoden insinööriopintojen jälkeen Miika Haapanen. Moottoriurheiluun liittyviä projektiopintoja ja työharjoitteluja suoritti vuonna 2021 yli 20 auto- ja työkonetekniikan insinööriopiskelijaa.

Jeren ja Veikan syventyminen laajemmin motorsportin saloihin tulee jatkumaan syksyllä 2022, kun luentosarjat aiheesta alkavat jälleen. SeAMK Motorsport -koulutuskokonaisuuteen tullaan jälleen syksyllä valitsemaan halukkaiden joukosta 12-14 moottoriurheilusta kiinnostunutta opiskelijaa. Tulevan syksyn luennoitsijoina toimivat monille tutut nimet, kuten Ossi Oikarinen, Riku Tolonen, Jaakko Salakari, Heikki Hirsimäki ja Jari-Matti Latvala. Lisäksi ohjelmassa on useita aiheeseen liittyviä vierailuja ja aiheeseen jo syvemmälle päässeiden opiskelijoiden seminaariesityksiä.

Ari Saunamäki
SeAMK Auto- ja työkonetekniikan lehtori

Kuvat: Antti Lahtinen

Seuraa SeAMK Motorsportia Instagramissa »

 

Projektipaja®

Projektipaja® on tekniikan alan työelämälähtöinen oppimiskokonaisuus. Opiskelijat muodostavat tiimejä, joissa he kehittävät teknistä osaamistaan ja projektitaitoja erilaisissa yrityksistä tulleissa, käytännönläheisissä, tosielämän toimeksiannoissa. Projektipajan avulla opiskelijat ovat saaneet arvokkaita kontakteja työelämään, oppineet tuntemaan työelämän menetelmiä ja toimintatapoja sekä kansainvälistyneet.