Apilankukkaa etsimässä

Apilankukka.
Henryn ottama kuva apilankukasta.

Apilat ovat yleisiä pihojen, peltojen ja pientareiden kasveja. Kolmilehtinen apila on tavallisin muoto, mutta neliapila on siitä harvinainen muunnos. Olen kuullut, että neliapilaa on ainakin ennen vanhaa lapset pihaleikeissä etsineet. Neliapilan löytyminen sanottiin tuovan onnea.  Kukapa sitä ei haluaisi hyvää onnea!

Kolmilehtistä apilaa voisi kuvata opiskeluun sanoin: kiinnostu opiskelusta, opiskele, jaksa yrittää opiskella. Ja neljäs lehti voisi toivottaa onnea valitsemallesi uralle.

Agrologin opinnoista

Agrologinopinnot ovat todella laaja kokonaisuus, ja siitä voikin suuntautua monenlaisiin työtehtäviin. Henkilökohtaisesti valitsin agrologikoulutuksen sen takia, koska sillä tutkinnolla on laajat mahdollisuudet työllistymisessä. Myös läheinen etäisyys omaan kotitilaan oli yksi valttikortti SeAMKin agrologiopintoihin hakiessani.

Agrologiopinnoissa heti ensimmäisenä vuonna tulee harjoitusjakso, jossa tutustaan käytännön tasolla kotieläintilan toimintaan. Tämä on mielestäni hyvä asia, koska silloin kaikille opiskelijoille tulee käsitys siitä, miten maatilat Suomessa toimivat käytännön tasolla, vaikka ei itsellä entuudestaan olisikaan lainkaan kokemusta maataloudesta. Myös vaihto-opiskelu eri maissa on mahdollista, ja se on sellainen asia, joka kannattaa hyödyntää nuorena. Siinä näkee sen, kuinka eri maissa maataloutta pyöritetään ja niistä opeista kannattaa ammentaa itselleen lisätietoa.

Opinnot käytännössä myös suuntautuvat osittain Ilmajoen kampukselle, ja siellä käydään lävitse monipuolisesti maatalouskoneita ja niiden toimintaa. Myös kasvinviljelyä käydään monipuolisesti läpi opinnoissa ja esimerkiksi Ilmajoen kampuksella tehdään kasviota.

Erikoistumisharjoittelukohteita on monipuolisesti ympäri Etelä-Pohjanmaan ruokamaakuntaa, ja moni työllistyykin erikoistumisharjoittelupaikkaan harjoittelun jälkeen.

SeAMKin sivuilla kerrotaan ristiinopiskelusta ja siitä, kuinka sitä voi hyödyntää omissa opinnoissaan. Ristiinopiskelussa opiskeluoikeus ja opintotarjonta perustuvat korkeakoulujen välisiin sopimuksiin. Tätä hyödynsin itsekin opiskellessani HAMKin puolelta hevosopintoja, sillä ne kiinnostivat itseäni.

Maataloudessa murroksessa olevat asiat eivät ole pelkkä taakka, vaan mukana on myös mahdollisuuksia, jotka kannattaa hyödyntää ja ottaa opiksi.

Monella agrologiopiskelijalla on oma kotitila odottamassa, mitä jatkaa, mutta ala on muutenkin monipuolisesti työllistävä, jolloin omaa kotitilaa ei tarvitse olla agrologin opintoja opiskellessa.

Onnea valitsemallesi urallesi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa!

Henry Kivistö
SeAMK agrologiopiskelija