SeAMK kiitti vuoden 2020 aikana eläkkeelle jääneitä
SeAMK kiitti vuoden 2020 aikana eläkkeelle siirtyneitä työntekijöitään yhteisellä lounaalla hiihtolomaviikon alla. Pitkäaikaisten kollegoidensa mukana tilaisuuteen osallistui myös syyskuussa eläkkeelle siirtynyt rehtori-toimitusjohtaja Tapio Varmola.
Tilaisuudessa kiitospuheen piti sosiaali- ja terveysalalla pitkään työskennellyt terveystieteiden tohtori Helinä Mesiäislehto-Soukka. Julkaisemme tässä hänen puheensa kokonaisuudessaan.
**
Arvoisat Seinäjoen ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Jaakko Hallilla, vararehtori Elina Varamäki ja talouspäällikkö Johanna Säilä-Jokinen sekä erityisesti kollegat väistyvä rehtori Tapio Varmola ja kollegat SeAMK:in toimistosta, kirjastosta, ruoka-, sosiaali- ja terveys, tekniikka-, liiketoiminta ja kulttuuri yksiköistä.
Upeaa jäädä eläkkeelle Suomen parhaimmasta ammattikorkeakoulusta!
Tällä hetkellä päällimmän ajatukseni on KIITOS, vilpitön kiitos, ensinnäkin näistä vuosista, monella meistä kymmenistä vuosista, itselläni 35 vuotta, jotka me eläkkeelle jääneet olemme saaneet palvella SeAMKia, kiitos kollegoilleni ja toiseksi KIITOS tästä eläkkeelle jääneiden kunniaksi järjestämästänne lounastilaisuudesta, johon meidät kutsuitte.
Ystävättäreni kysyi minulta muutama aika sitten, että jäikö minulta jotain SeAMKissa tekemättä. Vastasin hänelle, että ei jäänyt muuta kuin kiitospuheen pitäminen on vielä edessä. Ja nyt täytyy sanoa, että tunnelma on aivan kuin Voice of Finland -kisassa – vaativaa ja jännittävää. Kiitos kuitenkin, että saan tämän puheenvuoron käyttää.
Meitä on täällä toistakymmentä eläköityvää ja kolme SeAMKin ydinjohtoon kuuluvaa tärkeää henkilöä. Erityistä on se, että kaikki nämä vuodet ylimpänä esimiehenä toiminut Tapio, tuttavallisesti Tapsa, on nyt meidän eläkkeelle lähtevien joukossa. Meidän kaikkien yhteinen kiitos Sinulle Tapio. Olet ollut erinomainen, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti arvostettu, luotettava rehtori ja toimitusjohtaja. Meille on ollut tärkeää saada olla helposti lähestyttävän henkilön johtamana. Olet ollut sellainen johtaja, aina kuulolla ja kuuntelevana, mutta myös vakaasti SeAMK:ia kehittävänä keulakuvana. Meille sosiaali- ja terveysalalle oli kunnia-asia saada Tapio-sali ansaitsemalleen paikalle yksikköömme.
Tässä yhteydessä esitän kannustavat sanat teille Jaakko, Elina ja Johanna; johtaminen ei aina ole helppoa, mutta asiantuntemuksella, uteliaalla kuuntelemisella, tunnesiteen aikaan saamisella ja osoittamalla halua auttaa, selviää pitkälle, sanoo työpsykologian tohtori Helena Åhman. Kimpat pitää tehdä aina – siihen teillä on luontaiset taipumukset, teidät tuntien. Kannustamalla pääsee pitkälle. Paineen kasvaessa suoruudella ja myötätunnolla vielä pidemmälle. Kuin biisoni hiekkamyrskyä kohti, ei kääntymällä pakoon. Toivomme menestystä vaativassa työssänne!
Ja sitten me eri yksiköistä eläkkeelle siirtyvät; olemme innokkaasti toteuttaneet SeAMKin arvoja, joita Tapion johdolla SeAMKille on asetettu. Yrittäjähenkisyyttä on juurrutettu rohkeasti, joskus usko on horjunut, mutta on noustu jälleen uutta tavoittelemaan. Tuloksemme ovat olleet erinomaisia jakautuen hiukan eri tavoin eri yksiköissä. Kansainvälisyys, jossa itsekin olen saanut olla vahvasti mukana, on tuottanut toivotut tulokset. Liiketoiminnassa ja terveysalalla on tutkintoon johtavat koulutukset ja kansainvälisen vaihdon luvut ovat lisääntyneet koko ajan, vaihto-opiskelijat ovat pääsääntöisesti olleet tyytyväisiä. Viime vuosina jopa afrikkalaiset opiskelijat ovat tulleet vanhempiensa rahoittamana harjoitteluun, koska saavat paremman työpaikan kertoessaan olleensa Suomessa vaihdossa.
Vastuullisuus arvona on laaja asia. Opetushenkilöstölle tärkeintä siinä on ollut vastuu opiskelijan ohjauksesta ja opintojen etenemisestä, aikataulussa valmistumisesta, mutta myös opiskelijan terveydestä ja hyvinvoinnista koko SeAMKissa. Näissä asioissa jokainen meistä, eläkkeelle siirtyvistä on tehnyt parhaansa voidakseen todistaa SeAMKin olevan paras ammattikorkeakoulu opiskelijalle. Tutkimus- ja kehittämistoiminta on laajentunut, eri yksiköiden tuottamat artikkelit ja niiden julkaiseminen on antanut mahdollisuuden kuvailla oman erityisalan uusia tuulia ja levittää hyviä käytänteitä. Samalla olemme voineet olla mukana valtakunnallisella, mutta myös kansainvälisellä tasolla ja huomata, että pärjäämme! Kiitos asiantuntevalle kirjastohenkilökunnalle. Julkaisutoiminnalla olemme voineet vaikuttaa myös ammattikorkeakoulun rahoitukseen.
Toimistohenkilökunnalla tieto – taito hallussaan pitäessään nyörit käsissään ja numerot kohdallaan. Voin henkilökohtaisesti sanoa, monet ulkomaanmatkat tehneenä, että olisin ollut hakoteillä, ilman toimiston ystävällistä ohjausta ja neuvontaa. Ruokayksikkö on merkittävä niin paikallisesti, maakunnallisesti, kuin valtakunnallisestikin. Ruokayksikön tuottamat palvelut, yhtenä esimerkkinä tämä lounas, ovat restonomiopiskelijoiden oivallinen taidon näyte. Kulttuuriyksikön toiminta taasen on vertaansa vailla ja tekniikka insinööritaidoillaan saa ihmeitä aikaan. Tunnen luonnollisesti sosiaali- ja terveysalan yksikön eläkkeelle siirtyvät parhaiten ja veikkaukseni on, että kyllä meidät muistetaan! Kun katselen teitä ja muista yksiköistä poistuvia, voin vain todeta, että aivan valtava määrä amk-asennetta, tietoa ja taitoa; hiljaista tietoa, poistuu kauttamme.
Henkilökohtaisesti, en olisi osannut kuvitellakaan, että COVID-19 pandemia on vauhdissa, kun eläköidyn. Siinä yhden oman opetusaineenikin tärkeys ja merkityksellisyys tuli esille, kansallinen ja globaali terveys –kurssi on ollut vuosia yksi tärkein opetusaineeni. -Olemme suoriutuneet koronasta, sen aiheuttamista erityisjärjestelyistä hyvin. Tutustuin muutama päivä sitten SeAMKin opiskelijoille tehtyyn Koronan vaikutuksia selvittävän kyselyn tuloksiin, jotka löytyvät SeAMK:in sivuilta. Luvut antavat muutoksille monin tavoin suuntaa myös tulevaisuudessa. Hallinolla ja opetustehtävissä työskentelevillä on edessään monenlaisia haasteita, joita koronan myötä on noussut ja joihin joudutte vastaamaan tulevaisuudessa. Varmasti tärkeimpiä niistä etäopetuksen määrä.
Työpaikkana SeAMK on ollut vertaansa vailla. Työmme on ollut merkityksellistä, olemme voineet jättää jäljen opiskelijoiden osaamiseen, tähän maakuntaan ja kansainvälisesti. Olemme saaneet työskennellä joustavasti, vapausasteita on ollut riittävästi, meitä on mielestäni kuultu sopivasti ja olemme kukin omalla sarallamme saaneet tehdä tavoitteellista, itsenäistä työtä ja saaneet siitä palkan. Työstä tuli tärkeä osa. Osa meistä on jatkanut työssä yliajalle! – Opetustehtävissä on tärkeää saada reflektoida sekä johdon, kollegojen että erityisesti opiskelijoiden tuntoja. On myös erittäin tärkeää, että työntekijöitä palkitaan. Muistan erittäin hyvin Vuoden tekijä 2010 tunnustuksen, jonka sain savuttomuuden toteutumisen edistämisestä. Hienoa, että Vuoden tekijä idea on käytössä. Se on yksi erinomainen tapa kannustaa työntekijöitä.
Lopuksi uskallan ehdottaa meidän eläkkeelle lähtijöiden puolesta vähän huumorimielessä, kuten Mielensä pahoittaja, että jos yhtään mitään kysyttävää tulee ammattikorkeakoulun johtamisesta, kirjastosta, toimistoasioista, ruokaan-, sosiaali- ja terveyteen-, tekniikkaan-, liiketoimintaan ja kulttuuriin liittyvistä kysymyksistä, niin meille voi aina soittaa ja jos emme vastaa, meillä on muuta mielenkiintoista tekemistä.